Du har nok kjent hvordan det er når den er dritt. Men du har kanskje også kjent på når den er helt grei, eller til og med ganske bra.
Den psykiske helsa vår henger i stor grad sammen med selvfølelsen vår. Så for å få innsikt i vår psykiske helse, kan det være fint å bli bedre kjent med den.
Selvfølelsen begynner å utvikle seg allerede i våre første leveår i møte med omgivelsene våre. Gjennom andres blikk og reaksjoner på oss selv danner vi oss et bilde av hvem vi er.
Så når du som spedbarn lå på ryggen og en omsorgsperson kikket deg i øynene, smilte og fikk deg til å le, fikk du en opplevelse av at «dette mennesket liker å være sammen med meg. Altså, er jeg en person det går an å like». Og slike opplevelser trenger vi mange av, fra vi blir født til vi dør.
Men særlig i våre første leveår og fram til hjernen vår er ferdig utviklet. Jeg mener ikke at du trenger å ligge på ryggen mens du blir dullet med når du er 17 år, altså. Måten vi oppsøker bekreftelse på, utvikler seg heldigvis i takt med at vi blir eldre.
Vi er vår egen kritiker
Selvfølelsen vår er på det laveste i ungdomsårene. Tenåringshjernen er i en voldsom vekst, og evnen til å se seg selv utenfra og i forhold til andre øker drastisk. Det gjør at vi begynner å vurdere oss selv på en ny måte, og plutselig lurer på ting som «hvem er jeg?», «hva vil jeg?» og «hvor står jeg i forhold til de andre?».
Når vi sammenligner oss mer og mer med andre, blir vi vår egen største kritiker.
Hvis du som tenåring føler deg dårligere, styggere eller teitere enn alle andre av og til, er det altså helt normalt. Men det betyr ikke at det er sant! Det er en naturlig del av hjernens utvikling, og gir deg evnen til å kunne reflektere over deg selv og til å kunne ta andres perspektiv – noe som igjen dreier seg om utviklingen av sosiale ferdigheter og empati.
Selvfølelse og speilet
Når det gjelder ungdom, er utseendet en faktor som er av stor betydning for selvfølelsen. Både som unge og voksne er det faktisk slik at vi kan ende opp med å droppe planene vi har, dersom vi ikke er fornøyde med det vi ser i speilet en dag. Det viser forskningen.
Vi blir mer tilfredse med vårt eget speilbilde etter hvert som vi blir eldre, så de fleste vil oppleve at synet på eget utseende endrer seg. Likevel endrer det seg mest i positiv retning for menn. Selv om mange menn også strever, er kvinner generelt mer misfornøyde med det de ser i speilet enn det menn er, livet ut.
Tre tips til å styrke eget kroppsbilde
- Tenk over ordene du bruker til å beskrive kroppen din. De har stor betydning for hvordan du faktisk opplever den og hva du føler om den. Snakk til deg selv slik du ville ha snakket til noen du bryr deg om.
- Bli bevisst over og anerkjenn alle de ulike aspektene ved hvem du er, og husk: utseende er IKKE det mest interessante ved NOEN. Ikke identifiser deg med kroppen eller utseendet ditt.
- Det å se på andre som legger ut mange bilder av kroppen sin på sosiale medier, i bare 10 minutter, kan ha en negativ effekt på hva du føler om din egen kropp. Så unfollow enhver person som får deg til føle at kroppen din ser feil ut. Og minn deg selv på hvor redigerte alle disse bildene er. PS: Du ser helt riktig ut!
To tips til voksne
- En krise foran speilet må ikke bagatelliseres av deg som voksen. Det beste du kan gjøre er å prøve og forstå denne følelsen og møte ungdommen med at du skjønner at det er vanskelig.
- Snakk om kroppen din slik som du vil at ungdommen skal snakke om kroppen sin. De negative kommentarene du har om din egen kropp, blir plukket opp og imitert av de unge, og kan føre til at de selv begynner å snakke ned sin egen kropp. Dette gjelder ikke bare hvordan du snakker om kroppen din foran de unge, men også til andre voksne. Om vi stadig bruker negative beskrivelser om vår egen kropp, kan det gjøre at andre blir mer selvbevisste og usikre på sin egen kropp. Forsøk derfor å ha en aksepterende holdning ovenfor kroppen din, og snakk om den med en nøytral vennlighet.