Den siste tiden har VG avdekket hvordan psykologer og psykiatere som har utnyttet pasienter seksuelt, får fortsette med sin praksis.
I alt 42 psykologer og psykiatere har mistet autorisasjonen de siste 15 årene, for å ha krysset grensen seksuelt med sine pasienter. Fire av dem har vært tiltalt for overgrep. En av dem er overgrepsdømt.
Ti av disse psykologene og psykiaterene har fått en ny sjanse av Statens helsetilsyn. I dag jobber flere av dem på norske sykehus og helseinstitusjoner.
Pasientene var blant de mest sårbare som søker hjelp i helsevesenet – overgrepsofre, suicidale, rusmisbrukere og alvorlig psykisk syke. Fire av dem er i dag døde, skriver avisa.
Hadde sex med pasient som sov
Charlotte Thoresen var en dem som ble utnyttet av psykiateren som skulle hjelpe henne. VG forteller om hvordan denne mannen nå er tilbake i full jobb på Sykehuset i Vestfold.
Samme dag som han i en epost innrømmer å ha hatt sex med Charlotte mens hun sov, blir han igjen ansatt som overlege ved sykehuset, skriver VG. Psykiateren mistet autorisasjonen i 2013, men fikk en ny sjanse to år senere.
Psykolog Jørgen Flor er rystet over historiene som har blitt kjent den siste tiden. Det sier han til VG. Flor har skrevet boka Skadelige samtaler, og tror det finnes mørketall for overgrep i terapirommet.
– Psykisk helse må inn i helsedirektoratets pasientsikkerhetsprogram. I dag glimrer det med sitt fravær. Helsemyndighetene må få mer innsyn i dette, sier han til avisa.
Flor mener at psykologer og psykiatere som har forgrepet seg på pasienter, ikke bør få sitte i enerom med pasienter igjen. Han mener også veiledning bør være obligatorisk for alle psykologer og psykiatere, også når de har blitt spesialister.
– I dag er oppfølging frivillig. Det betyr at du kan gå gjennom et helt arbeidsliv uten å få råd eller korreks av en fagperson. I praksis kan man sitte på et psykologkontor og gjøre skade i et helt yrkesliv, uten at noen oppdager det.
– Bør utestenges på livstid
Frp-leder Sylvi Listhaug mener psykologer som utnytter sine pasienter seksuelt, bør miste autorisasjonen for godt.
– Det er uakseptabelt at behandlere som begår denne typen overtramp, som potensielt er straffbare handlinger, skal komme tilbake i en jobb der man kan utnytte folk igjen, sier Listhaug til VG.
Helseminister Bent Høie uttaler til VG at han ikke vil utestenge behandlere på livstid.
– Erfaringen her er at det finnes saker som det er urimelig å gi folk en livstidsstraff for. Det må være sammenheng mellom det du har gjort, og reaksjonen. Jeg er redd det kan ha motsatt virkning å frata noen autorisasjonen på livstid, sier Høie.
Han påpeker at alvorlighetsgraden i disse sakene varierer, at det for eksempel noen ganger kan oppstå en gjensidig kjærlighetsforhold mellom terapeut og pasient.
– I dag er det lav terskel for å frata noen autorisasjonen dersom helsepersonell krysser grensen seksuelt med en pasient. Dette vil i dag føre til en reaksjon og en konsekvens, sier han og legger til:
– Men hvis du er lege eller psykolog, og blir hodestups forelsket og det oppstår et kjærlighetsforhold mellom mennesker, så tror jeg de fleste vil være enig meg i at det da er riktig å miste autorisasjonen i en periode, sier Høie.
Helseministeren mener videre at det vil sitte lengre inne for Statens helsetilsyn å frata noen autorisasjonen hvis det gjelder for alltid. Dermed kan en slik ordning heller øke sjansen for overgrep, tror Høie.
– Systemet er ikke godt nok
Høie mener likevel det må bli vanskeligere for psykologer som har gjort overtramp å få tilbake jobben. Han sier systemet ikke er godt nok slik det er i dag.
– Dette blir et viktig spørsmål for utvalget som skal se på dette, sier han.
Myndighetene vil sette ned en ekspertgruppe som skal se nærmere på overgrep i helsetjenesten. Hovedsakelig skal gruppa granske Varhaug-saken – psykologen som misbrukte sine pasienter gjennom 30 år uten at noen stoppet han.
De skal videre undersøke hvordan andre overgrep i helsetjenesten har blitt håndtert. Helsetilsynet har også varslet at de skal gjøre en interngranskning.
Gjennom flere vedtak understreker Helsetilsynet hvor skadelige forhold mellom pasient og behandler kan være. Forholdene er ikke nødvendigvis likeverdig for partene, selv om det kan oppleves slik, skriver Helsetilsynet, som trekker frem at pasienten befinner seg i en avmaktsposisjon.
– Terapirommet er et lukket og fortrolig sted hvor få har innsyn. I utgangspunktet kan det være fint, men det innebærer også en risiko for pasientene. I offentlig sektor har vi litt mer innsyn enn hos private terapeuter som ikke har kolleger eller får veiledning, men selv på et offentlig terapikontor kan mye skje bak lukkede dører, sier Jørgen Flor i et intervju med Psykologisk.no.