Søvn er den viktigste restitusjonsmekanismen til oss mennesker, og god søvn er nært forbundet med bedre livskvalitet og mestring.
På den andre siden er dårlig søvn ufordelaktig på mange måter. Dårlig søvn svekker jobbprestasjoner, øker faren for komplisert sorg, og gjør det vanskelig å holde vonde og bekymringsfulle tanker på avstand.
I Norge oppgir om lag 30 prosent av alle yrkesaktive at de har hatt søvnvansker i løpet av den siste måneden. 38 prosent av disse rapporterer at plagene helt eller delvis skyldes nåværende jobb. Samtidig har det vært mindre kjent hvordan mobbing på arbeidsplassen påvirker søvn og søvnvansker hos de ansatte.
Dette har forskere fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Bergen sett nærmere på, i to nylig publiserte studier. Det melder STAMI på sine hjemmesider.
Hva er mobbing?
STAMI beskriver mobbing som gjentatte trakasserende handlinger over tid, hvor den som utsettes for handlingene opplever en maktubalanse som gjør det vanskelig å forsvare seg. Disse handlingene kan være alt fra verbale angrep, til baksnakk, til sosial ekskludering.
Mobbing kan òg være direkte knyttet til arbeidet man gjør, for eksempel ved at man blir bedt om å utføre oppgaver under eget kompetansenivå, eller at man ikke får tilstrekkelig informasjon til å gjennomføre oppgaver.
– Vi har drevet med forskning på mobbing i en årrekke, og vi ser at dette er alvorlig å oppleve på arbeidsplassen, sier Morten Birkeland Nielsen til Psykologisk.no.
Han er forsker ved STAMI, og en av forfatterne bak de nylig publiserte studiene. Fra før av har Nielsen og kolleger studert sammenhengen mellom mobbing og en rekke andre faktorer, som angst, depresjon, posttraumatisk stress og selvmordstanker.
– I fjor publiserte vi den første litteraturgjennomgangen på temaet. Vi ønsket å få en oversikt over hva vi vet, og kanskje spesielt hva vi ikke vet, om sammenhengen mellom mobbing og søvnproblemer, sier Nielsen videre.
Den tidligere forskningen
I litteraturgjennomgangen gjennomførte forskerne en systematisk granskning av eksisterende forskning på forholdet mellom mobbing og søvn. De endte opp med å inkludere 26 studier i analysen.
– Vi fant, på tvers av studiene, en klar, signifikant sammenheng mellom mobbing og søvnproblemer, sier Nielsen.
Videre så forskerne at ansatte som ble mobbet på arbeidsplassen, hadde 131 prosent større sannsynlighet for å ha søvnproblemer.
– Noen av studiene undersøkte også andre kontekstuelle faktorer, men det var ikke så mye der. Og veldig få studier så på om sammenhengen mellom mobbing og søvnproblemer var gjensidig, understreker han, og legger til:
– Selv om det er teoretisk nærliggende å tenke at å bli utsatt for mobbing igjen fører til søvnproblemer, kunne vi ikke utelukke at det å sove dårlig senker terskelen for å oppleve mobbing. For eksempel kan dårlig søvn gjøre at folk lettere tolker andres adferd som mobbing, eller at de oppfører seg på en måte som gjør andre aggressive mot dem.
En alvorlig hendelse
For å sikrere kunne fastslå en årsakssammenheng mellom mobbeopplevelser og søvnproblemer, gjennomførte Nielsen og kolleger en prospektiv oppfølgingsstudie, hvor de fulgte over 1100 norske arbeidere over en periode på seks måneder.
– Vi fant tydelige tegn på at mobbing gir økning i søvnproblemer over seks måneder, men ingen evidens på at søvnproblemer øker risikoen for mobbing, sier Nielsen.
Sammenlagt indikerer altså studiene på at mobbing er en viktig jobbrelatert risikofaktor for søvnproblemer. Nielsen tror det er flere grunner til det.
– Mobbing, og å bli utestengt fra fellesskapet, er en alvorlig hendelse, men det er ikke alltid lett å observere. Det er ikke alltid du kan være sikker på om du blir utestengt, og mobbing kan være så abstrakt at du blir liggende og gruble på det, og bruke mye krefter på å forstå det, sier Nielsen.
Mobbing kan forstyrre offerets verdenssyn, og ryste en ellers stabil forestilling om at folk stort sett er snille og har gode intensjoner.
– Det kan være veldig vanskelig å forstå, og mange prøver nok å finne en forklaring. Dette fører trolig til en del bekymringer og dårlig søvn, siden man er aktivert hele tiden. Det tror jeg er hovedforklaringen.
Kan skade hvem som helst
Søvn er avgjørende for vår fysiske og mentale helse. Det påvirker en rekke fysiologiske prosesser, som reguleringen av immunrespons, matlyst, hormonutskillelse og funksjonen til hjerte- og karsystemet.
God søvn er derfor nødvendig for restitusjon og funksjonsevne, og selv milde søvnvansker er forbundet med svekket livskvalitet og helse, opplyser STAMI.
– Funnene er viktige for å forstå hvorfor mobbing har sammenheng med andre helseplager. Søvn har en viktig, regulerende funksjon, og dårlig søvn er den mekanismen som best kan forklare hvorfor vi ser så mange andre helseplager, i tillegg til svekket arbeidsprestering og hverdagsfungering, sier Nielsen.
Dette er noe han og kollegene ønsker å se nærmere på ved senere forskning.
– Samtidig ønsker vi å forebygge at livskvaliteten til de som utsettes for mobbing, går ned. Mobbing har alvorlige følger, og vi må se nærmere på hva vi kan gjøre for å beskytte folk.
Nielsen sier at selv om man skulle tro at noen personligheter er bedre rustet til å håndtere mobbing enn andre, tyder forskningen på at dette ikke stemmer.
– Det vi i stedet ser, gang på gang, er at når mobbehandlingene blir alvorlige og intense nok, går det innpå hvem som helst, selv de mest robuste personene. Uansett hvor tøff du er, vil mobbing ramme deg negativt om du utsettes for det, avslutter Nielsen.
Litteraturgjennomgangen er publisert i Sleep Medicine Reviews, og oppfølgingsstudien i International Archives of Occupational and Environmental Health.