– Du treffer mange på din vei gjennom livet, men det er få som ender opp i kjernekompaniet ditt.
Det sier Jesper Algaard til Psykologisk.no.
Den bergensbaserte gründeren jobbet egentlig i finansbransjen, men forlot den i 2016 og bestemte seg for å bekjempe ensomhet. I januar i år lanserte han appen Venn, hvor premisset – ikke helt ulikt dating-apper som Tinder og Happn – er å matche deg med potensielle venner.
Tvisten er at matchene ikke er tilfeldige. Appen foreslår nemlig folk du sannsynligvis passer godt med basert på preferansene dine. Kanskje du er utadvendt og foretrekker festlivet? Eller kanskje du leter etter en boksirkel eller noen å game med? Eller mulig du bare trenger en treningspartner?
– Vi ønsket å knekke koden på god kjemi, og det var der maskineriet kom inn. Nå håper vi å kunne forutsi hva som utgjør et vennskap, fortsetter Algaard.
Håper på overraskende vennskap
– Prinsippet er egentlig veldig enkelt: Vi ønsket å senke terskelen for å komme i kontakt med andre som matcher en selv. Det er nisjen vår, å sette folk i kontakt blant annet basert på det de ønsker å finne på.
Gjennom tre ledd fyller deltagere ut informasjon om seg selv i appen, som gjør matching-algoritmen stadig mer treffsikker. Det første leddet, som òg er det eneste obligatoriske, er nettopp hva du ønsker å finne på med mulige matcher.
– Det andre leddet handler om dine generelle interesser, og hvem du er som person, for å nyansere matchingen enda mer. Og det tredje leddet går på verdier, som om du er politisk interessert, eller om du foretrekker mange mennesker eller få.
Appen ligger tilgjengelig for nedlastning. Algaard forteller at de nå vil teste ut hvor mange brukere systemet håndterer, og fortsette utviklingen derifra.
– Vi håper å matche folk i overraskende vennskap de kanskje ikke ville oppsøkt selv. Et godt eksempel er Jan Thomas og Einar Tørnquist. Man skulle ikke tro de to, som er så forskjellige, ville komme så godt overens, men de har allikevel klart det.
Vil redusere ensomhet
Ensomhet er et utbredt samfunnsproblem, særlig som følge av smittevernsrestriksjonene det siste året.
En nylig publisert studie viser blant annet at ensomhet rammer unge voksne ekstra hardt, og både psykologer, politi og helsesykepleiere har vært uttalt bekymret for ungdom som sitter mye alene.
Algaard håper Venn kan bidra til å dempe ensomheten.
– Jeg begynte å jobbe med dette lenge før korona var et tema, og det var åpenbart et behov for meg allerede da. Men det er ingen tvil om at pandemien har eskalert dette ytterligere.
Algaard legger til at han fra før av opplevde at folk syntes det var utfordrende å få seg nye venner. For eksempel så han stadig kvinner på Tinder som opplyste at de kun var ute etter nye vennskap.
– Så på den ene siden har koronaen gjort at dette problemet har fått mer oppmerksomhet enn noensinne. Samtidig har restriksjonene ødelagt for noen av målgruppene våre, som backpackere og enkeltreisende som ønsker å bli kjent med folk på nye steder.
Like barn leker best?
Også psykolog Aksel Inge Sinding understreker viktigheten av nære relasjoner og gode, trygge vennskap.
– Mennesker trenger mennesker, fysisk og psykisk. Ensomhet og å ikke ha kontakt med andre har vist seg å redusere både livskvalitet og faktisk forventet levealder drastisk. Vi trenger andre i livet vårt som vi kan dele ting med, gjøre ting med, føle oss forstått av og støtte oss på når vi trenger det, sier Sinding til Psykologisk.no.
Han jobber til vanlig ved Institutt for psykologisk rådgivning, og ble hyret inn som rådgiver i gründerprosjektet. Der jobbet han med i utarbeidelsen av appens vennematching.
– I vennematchingen tok vi først utgangspunkt i sosialpsykologisk forskning, som ofte tyder på at «like barn leker best» – altså folk med felles grunnleggende verdier og grunnholdninger, sier Sinding.
Han forklarer at de utviklet spørreskjemaer der brukeren skulle angi hvordan de stilte seg til ulike utsagn knyttet til verdier, holdninger, preferanser og personlighetsstrekk. Det ga dem en profil som kunne matches opp mot andre.
– Vi ville imidlertid ikke at denne matchingen skulle ekskludere andre som ikke var like som oss, da det også kan være både spennende, nyttig og utviklende å møte nye mennesker. Så denne matchingen var mest ment for å vise personer hvordan de lignet og ikke lignet, som kanskje kan være et kult utgangspunkt for spennende samtaler.
Totalt var målet med matchingen å gi brukerne rask og oversiktlig informasjon om personen de så i appen, om hvorvidt det var noen de kunne tenke seg å tilbringe tid med personen, og om den personen kunne tenke seg å bruke tid på det samme som dem.
– Men brukerne står veldig fritt til å velge selv hvem de vil kontakte, sier Sinding.
Foreldretreff eller miljøengasjement
En filosofi bak appen er at brukerne selv skal ha mye definisjonsmakt over hvem de ønsker å matches med.
– Hvis kvinner bare ønsker å treffe andre kvinner, skal de få lov til det, for eksempel. De vil da også ikke være synlige for menn. Vi vil at brukerne selv skal få lov å bestemme, sier Algaard.
Foreløpig tilbyr appen kun én-til-én-matching, men Algaard forklarer at de planlegger å utvide tjenestene.
– Det er ikke alle som foretrekker å kun møte enkeltpersoner, mange vil heller delta på arrangementer hvor mange nye folk deltar. Derfor ønsker vi også å tipse brukerne om eventer og aktivitetstilbud i området som passer for dem og deres situasjon.
Et eksempel er nybakte foreldre i permisjon. Det er ikke bestandig at folk i deres umiddelbare omkrets også er permiterte, men gjennom Venn kan de for eksempel få tips om treff med andre spedbarnsforeldre i den lokale parken.
– Eller om man er opptatt av miljøet, kan man starte en opprydningsaksjon av plast i nærområdet, som folk kan slenge seg på. Målet er at brukerne både skal få mulighet til å starte arrangementer selv og melde seg på andres. Sånn finner vi alternative måter å komme i kontakt med kule folk på, sier Algaard.
– Det er bare de arrangementene som passer dine preferanser som vil dukke opp. På Facebook dukker det ofte opp tips til tilfeldige eventer i området man kanskje er interessert i, men som regel passer ikke disse. Vi ønsker å spisse tilbudet, legger han til.
Bidrar til forskning
Algaard forklarer at appen ikke kun er til for å matche venner og bekjempe ensomhet.
Dataen som samles inn om hvem som tilbringer tid sammen, og hvilke faktorer som gir utslag på stabile vennskap, skal òg brukes til forskning.
– Vi er i planleggingsfasen av et forskningssamarbeid, som skal være mellom Venn, forskere på kunstig intelligens og maskinlæring, og psykologiforskere. Ingenting er formalisert ennå, men vi er blant annet i dialog med Insead Business School i Fontainebleau og flere psykologer i Norge.
Dataen som genereres fra brukere er helt anonymisert, understreker Algaard videre. Gründerteamet ønsker både å utvide kunnskapen om hva som utgjør gode vennskap, og styrke matching-algoritmen i appen ytterligere. Men for det trengs mer data.
– Det positive er at alle akademikere involvert er enige om at dette blir et meget interessant forskningssamarbeid, men det krever fortsatt mye planlegging, spesielt siden vi vil ha med oss Forskningsrådet. Realistisk sett er dette et forskningssamarbeid som kan gå i gang til høsten, hvis jeg skal tippe.
Siden oppstart i 2017 har selskapet bak appen, Friendr AS, investert over to millioner kroner i utvikling og forskning. I fjor sommer sikret selskapet seg ytterligere 1,8 millioner fra eksterne investorer, og de fikk i tillegg innvilget en treårig offentlig støtte fra Skattefunn.
Nylig ble selskapet en del av bedriftsnettverket Norwegian Smart Care Cluster.
Ideen
Ideen om Venn kom til Algaard da han selv var på backpacking i Filipinene, og sleit med å komme i kontakt med folk som ville være med og surfe.
– Det var den utløsende hendelsen, men det er også flere andre ting i livet mitt som har preget ideen, sier Algaard.
Han forklarer at som en singel, sosial 39-åring, har han opplevd at de sosiale tilbudene rundt han gradvis har minket. Nå har han opplevd å sitte alene på nyttårsaften, mens andre i vennekretsen har hatt familiesamlinger og parmiddager.
– Som finansiell gründer har jeg også kommet i kontakt med en rekke forskjellige folk, blant annet en 80-åring som hadde opplevd at kona ble dement og lagt inn på sykehjem. Han tilbrakte mesteparten av tiden sin alene.
Algaard hadde tipset 80-åringen om samlinger for eldre i hjembyen Bergen, men da hadde han utbrutt at det eneste folk gjorde på de samlingene, var å spille brettspill og snakke om fotball.
– Dette var jo en belest type, og gammel fagforeningsmann, som helst ville diskutere politikk og verdensøkonomi. Så mitt store, hårete mål var egentlig at han skulle klare å finne noen andre på sin egen alder han kunne prate med. Det blir jo bare vanskeligere å komme i kontakt med nye folk, desto eldre man blir.
Riktignok påpeker Algaard at det trolig blir de yngste som først kommer til å teste ut og finne venner gjennom appen.
– Men vi ønsker at appen skal passe alle, i alle aldersgrupper.
Veien videre
Nå planlegger Algaard og teamet hans å videreutvikle appen, basert på dataen de får inn fra brukerne, for å spisse matchingen ytterligere, og utvide tilbudet med lokale arrangementer.
– Dette skjer samtidig som vi får på plass forskningssamarbeidet, hvor vi leverer anonyme data for å kartlegge hva psykologer egentlig mener er viktige parametere for å danne gode relasjoner. Så bruker vi maskinlæring for å teste ut disse faktorene.
Er det for eksempel viktigst at man har samme politiske dreininger? Eller at man jobber innen samme yrke? Eller at man vokste opp i samme bygd?
– Det er jo et tema det er brukt lite maskinlæring for å forske på. Så er også målet å få folk opp av sofaen og vekk fra chattingen, og ut for å treffe hverandre på ordentlig, avslutter Algaard.