Uavhengig av hvilket nivå du leder på, vil du komme til å trenge grunnleggende psykologisk kunnskap og forståelse for hvilke mekanismer som påvirker både deg selv og dine medarbeidere når dere møtes på jobb. Først da har du forutsetninger for å manøvrere stødig i et motsetningsfullt, komplekst og krevende landskap som stadig endrer seg, der både dine egne og andres tanker, følelser og intensjoner spiller inn.
Human kapital, det vil si medarbeiderne dine, er en av de mest verdifulle ressursene du har. Samtidig vil personalkostnader trolig være den største utgiftsposten din. Du har rett og slett ikke råd til å la være å bruke tid på å lære hvordan du kan forstå medarbeiderne dine og deg selv bedre.
Psykologiens rolle for deg som leder
Psykologi kan defineres som det vitenskapelige studiet av mentale prosesser og adferd. Det handler om det spenningsfeltet hvor hjernen vår møter omgivelsene våre. I denne sammenhengen betyr det hvordan du som leder møter dine medarbeidere.
Det handler også om hvordan du håndterer dine egne tanker og følelser. Når du kommer på jobb, bringer du med hele deg og din historie, på godt og vondt. For å gjøre det til en styrke fremfor en begrensning, er det viktig å lære hvordan hjernen jobber og hvordan tankene og følelsene våre spiller inn på våre motiver for det vi gjør.
I et sosialt samspill finnes det alltid mange anledninger for feiltolkning og misforståelser. Da er det viktig, spesielt for en leder, å vite hvordan vi virker på hverandre. Du må være forberedt på å «møte deg selv i døra» flere ganger og gå inn i deg selv for å finne dine «blindsoner».
Først da kan du oppdage de mønstrene du selv ikke har vært bevisst på tidligere, men som påvirker både deg selv og de rundt deg på en uheldig måte. Det er nettopp denne typen innsikt i deg selv og hva som skjer i relasjon med dine medarbeidere som kan bli din største styrke og ditt viktigste praktiske lederverktøy i hverdagen.
God ledelse krever mer enn teoretiske beskrivelser
Forskning på ledelse har gitt oss en god teoretisk beskrivelse av hva god ledelse er, og det finnes utallige modeller og verktøy der ute for å hjelpe deg. Vi mener ikke at du skal legge bort disse, men vi mener at det ikke er tilstrekkelig alene. Det trengs mer.
Samtaler med ledere gjennom vår konsulentvirksomhet og vår erfaring med å lede selv, har vist oss at det å lede i praksis er langt mer komplekst enn teorien tilsier, blant annet fordi det er utallige «usynlige» psykologiske faktorer som aktiveres, kommer til uttrykk og forstyrrer i arbeidshverdagen. Arbeidsplassen er med andre ord et mulig minefelt for uhelse og konflikt.
Lær av motgang og vanskelige valg
Som leder risikerer du å oppleve at noen ikke ønsker å følge deg uten at du forstår hvorfor. Du kan bli motarbeidet og det kan bli stilt spørsmål ved dine lederevner. Du kan bli baksnakket og mislikt. Du må ta beslutninger som har store og negative følger for andre. Du må motivere medarbeidere som aktivt forhindrer effektiviteten på arbeidsplassen, eller som forsurer en positiv arbeidskultur.
Du vil antakelig oppleve at tillit misbrukes, og at krav og forventninger ikke etterleves. Det kan også være tilfelle at du selv er en del av problemet og en årsak til manglende fremdrift og at mål ikke nås.
En slik erkjennelse kan og vil de færreste ledere ta inn over seg. Alle disse forholdene kan være ensomt, frustrerende, provoserende og utmattende, men det trenger ikke nødvendigvis å være sånn.
Fellesnevneren for alle disse utfordringene er at de åpner opp for at vi kan lære av dem, for konstruktive handlinger og utvikling.
Bruk dine unike egenskaper når du skal lede
Vi ønsker å avlive myten om at den ideelle lederen er autoritær, utadvendt og karismatisk og at du kun kan bli en god leder ved å kopiere en slik lederstil. Det finnes ingen perfekt leder. Det er en utopi som forutsetter at vi mennesker er mer rasjonelle enn vi faktisk er. Du skal verken tilpasse deg andres forventninger, begrense deler av deg selv, eller prøve å være noen annen enn den du er. Det blir fort avslørt. Det du kan er å styrke og bruke dine unike egenskaper. Slik blir du mer bevisst på hva du vil med å lede.
Det første vi gjør er å flytte fokuset ditt til et mer personlig og eksistensielt perspektiv. Hvilken mening skal du legge i lederskapet ditt? Hva kan du bidra med som har betydning for andre, og hvordan skal du forvalte den makten du har på en måte som gir verdi tilbake til samfunnet?
Medarbeiderne dine skal ikke følge deg bare i kraft av at du er sjef, men fordi du har et konkret og meningsfullt mål å lede dem imot.
Det som er viktig er retningen du peker på, ikke deg som person. Dette vil kreve mot fordi du trolig må stille spørsmål ved etablerte sannheter og tåle det ubehaget som kritikk, motstand og uenighet ofte medfører. Men, her ligger også potensialet for endring og forbedring. Det er ingen vei rundt. Vi vil gå så langt som å si at ubehag er forstadiet til endring.
Med utgangspunkt i dette ber vi deg reflektere over følgende tre spørsmål:
- Hvorfor vil du bli leder?
- Hva skal være ditt unike bidrag?
- Hvorfor skal noen følge akkurat deg?