– Mitt skrive-motto har jeg hentet fra Horats, en gammel poet fra Romerriket. Han mente at de beste tekstene er de som forener det nyttige og det behagelige. Det har jeg troen på, sier psykolog og skribent Eirik Hørthe til Psykologisk.no.
For tre år siden bidro han med sin aller første artikkel i bransjeavisen, da som relativt nyutdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, hvor han også har studert kunst og litteratur.
Til nå har det blitt 35 små tekster om psykologi, ofte med hans egne illustrasjoner.
– Jeg jobber beinhardt for å lære meg å skrive mindre akademisk. Dette høres kanskje ikke så tillitsvekkende ut, men det er helt nødvendig for å skrive slik at folk orker å lese det, sier han, og tilføyer:
– Planen er at jeg skal lære meg å skrive godt, før jeg blir oppslukt av psykologgjerningen. For det er en oppslukende jobb.
Eksistensiell hverdagspsykologi
Nå har Hørthe takket ja til å slå følge med sin psykologkollega Kirsti MacDonald Jareg, og bli fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss.
Spalten blir hetende Hverdagspsykologi.
– Hverdager er kjempefint. De er det flest av, sier Eirik Hørthe.
To av de første artiklene hans, «Dødens psykologi» og «Fire perspektiver som kan lindre dødsangst», vekket bred interesse og førte til oppslag i Verdens Gang. «Det gode blikket er en kur for usynlighet» er den sjette mest leste artikkelen i Psykologisk.no siden den ble publisert. Også «Kunsten å knytte bånd» blir flittig delt i sosiale medier. «Tør du å hverdagsvåge? Nasse Nøff og motet» og «Angsten er en djevelsnare!» er to andre klassikere.
– Hvorfor skriver du, og hvorfor psykologisk.no?
– Jeg tror alle som skriver, skriver for å bli lest. At de har et eller annet de ønsker å si, noe de brenner inne med. Slik er det i alle fall for meg, sier Hørthe, og tilføyer:
– Jeg skriver hovedsakelig fordi jeg ønsker å fortelle noe om faget mitt på en ny og annerledes måte. Resultatet kan bli en ganske ugudelig blanding av sjangere og virkemidler, men jeg har akseptert at det er min måte å skrive på.
Leter etter overraskende innfallsvinkler
Hørthe forteller at han ønsker å vise fram psykologien som en vitenskap, men også hvordan psykologien kan berikes av de humanistiske perspektivene som har utviklet seg friere innenfor kunst, litteratur og filosofi.
– Til syvende og sist ønsker jeg vel å vise at alle har et eierskap til psykologien, og at psykologien har noe å tilby oss alle sammen, sier Hørthe, og fortsetter:
– Dette er nok også grunnen til at jeg har blitt så glad i Psykologisk.no. Det er, etter min mening, den mest engasjerende og allsidige møteplassen for psykologi-interesserte i landet. Her har dyktige fagfolk greid å skape et unikt rom for seriøse akademiske bidrag, god fagformidling og personlige erfaringer. På toppen av det hele har Psykologisk.no nå også blitt en dagsavis, som holder meg oppdatert på alt som rører seg i psykologiverdenen.
– Hva kan leserne vente av deg fremover?
– Jeg ønsker å fortsette med å lete frem nye og overraskende innfallsvinkler til psykologien. Jeg har også en plan om å skrive mer om hverdagspsykologien, med et fokus på nyttige tips og triks som alle kan benytte seg av. Det finnes så mange dyktige psykologer som sitter inne med mye kunnskap, men som sjelden har tid til å skrive det ned. Når de greier å snike til seg en stakket stund for å jobbe med skrivearbeidet, er det som regel forventet at de skal skrive for andre akademikere.
Har jobbet i PP-tjenesten
Hørthe har selv erfaring som rådgiver for ungdom og familier i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) i Oslo.
– Hva tenker du jobben som psykolog, har lært deg, så langt?
– Jeg prøver å gjøre et poeng ut av at psykologer er helt vanlige folk, med helt vanlige problemer. Derfor velger jeg ofte å skrive om mine personlige erfaringer med angst og engstelighet, selv om dette bryter med myten om den kloke psykologen som sitter med fasiten på livet.
Hørthe forteller at han fremdeles har til gode å møte den allkloke psykologen, slik han eller hun blir fremstilt på film og i TV-serier.
– Når dette er sagt, må jeg også få lov til å løfte frem psykologien som et helt ufattelig spennende og viktig fag, sier den populære skribenten, og avslutter:
– Tenk, i første halvdel av forrige århundre ble lidelser som OCD ansett som uhelbredelig. I dag kan tilstanden behandles effektivt i løpet av fire dager. Før var det absolutt utenkelig at hjernen kunne produsere nye nerveceller. I dag vet vi at hjernen er forbløffende tilpasningsdyktig og kan reparere seg selv gjennom tilvekst av nye nerveceller og reorganisering av de gamle. Slik kunnskap er intet mindre enn mirakuløst, og det er slike mirakler jeg ønsker å fortelle om. Det er nok derfor jeg skriver.
Her finner du alle tekstene til Eirik Hørthe i Psykologisk.no.