EPISODE 191: Følelser er subjektive fornemmelser som skaper en viss form for behag eller ubehag i oss.
De er avgjørende for hva vi foretar oss og for livene våre generelt, og de var òg tema for en rekke episoder fra podkasten Pia og psyken høsten 2020.
I podkastens nyttårsepisode oppsummerer tre tidligere podkastgjester litt av sine perspektiver på følelser.
– Alle følelsene våre inneholder signaler om hvordan vi har det, hva vi ønsker oss, og hva slags behov vi har, sier psykologspesialist Tone Normann-Eide.
I fjor høst ga hun ut boken Følelser – Kjennetegn, funksjon og vrangsider.
– Vi tror veldig mange ikke er oppmerksomme på at følelsene er der hele tiden, at følelsene alltid er aktivert i oss. Og det er følelsene som motiverer oss, både til handling, til å ta valg, og til å løse problemer, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen.
Hun er daglig leder for Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen, og har skrevet boken De seks store følelsene, sammen med psykolog Jan Reidar Stiegler.
Psykolog Zemir Popovac flyktet til Norge fra krigen i det tidligere Jugoslavia, og han er i dag psykolog ved den Oslo-baserte klinikken Favne Psykologbistand.
Han tror mange undervurderer sine egne vonde følelser og traumer fordi de sammenligner dem med andre hendelser de tenker er mer alvorlige, som krig eller drap.
– Men det er betydningen av hendelsen og objektet som tapes, og hva slags type etterdønninger det skaper i vårt indre, som er målestokken for traumet, ikke de ytre karakteristikkene, sier han.
Hør Tone Normann-Eide, Anne Hilde Vassbø Hagen og Zemir Popovac i samtale med programleder Pia Pedersen og huspsykolog Simen Fjellstad Holm, som til vanlig jobber hos Akerselvapsykologene.
Pia og psyken er produsert av Tid og Lyst AS.