I fjor var tema for Verdensdagen for psykisk helse «Spør mer».
«Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse» opplyste arrangørene på den norske markeringens offisielle nettsider.
Det er Mental Helse som har ansvar for koordineringen av Verdensdagen i Norge, og nå lanserer fylkeslaget Mental Helse Oslo en nettportal på flere språk, nettopp med oppfordringen «Spør mer».
Støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
– Vi ønsker først og fremst å minne folk om å ta vare på hverandre i denne annerledestiden. Det er mange mennesker som nå er isolert, alene, og har få mennesker rundt seg, sier Umar Ashraf til Psykologisk.no.
Han er styreleder i fylkeslaget.
– Samtidig vet vi at organisasjoner som jobber med psykisk helse tradisjonelt sett har kommunisert med befolkningen på norsk, naturligvis. For oss er dette også en måte å synliggjøre at det er hjelp å få i Norge, også på engelsk, legger han til.
Nettportalen er utformet som en kampanje, og prosjektet har fått støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
– Det er også en erkjennelse om at vi ikke har kapasitet til å dekke flere språkgrupper i våre lavterskeltilbud, derav oppfordringen til mennesker med minoritetsbakgrunn om å ta kontakt med sine nære og kjære og følge hverandre opp, sier Ashraf.
Må bli bedre på å jobbe proaktivt
Ashraf forklarer at nettportalen er viktig, blant annet som en påminnelse til det norske samfunn om å inkludere mer.
– Gjennom denne pandemien har vi også blitt kjent med hvor svak kriseberedskapen i dette landet er når det kommer til deler av befolkningen som ikke behersker norsk like godt. Så tenker jeg at det er en påminnelse til minoritetsbefolkningen, om at alle har en psykisk helse.
Han sier at vi vet at psykisk helse er skam- og tabubelagt, også blant minoritetsbefolkningen.
– Gjennom å snakke om det, kan vi normalisere at psykiske lidelser er en realitet, og at det er hjelp å få.
– Hva slags utfordringer har gjort det vanskelig å nå ut til personer med innvandrerbakgrunn, med informasjon og råd om psykisk helse?
– Jeg tror måten du stiller det spørsmålet på, illustrerer utfordringen vår i Norge. Vi omtaler dette som om problemet og utfordringen ligger hos de ressurssvake, og ikke på myndighetsnivå, eller hos tjenesteyterne.
Ashraf utdyper at forskning blant annet viser at psykiske helseplager forekommer hyppigere blant personer med flyktning- og innvandrerbakgrunn.
Allikevel mottar de samlet sett en mindre andel av helsetjenester for psykisk helse enn den øvrige befolkningen.
– Det kan være sammensatte årsaker til dette, men det forteller oss kanskje at vi som et samfunn må bli bedre på å jobbe proaktivt og inkluderende ovenfor denne gruppen, avslutter han.