«Kursrekken skal bidra til å hindre ensomhet, isolasjon og redusere de negative konsekvensene av smitteverntiltak i samfunnet.»
Det opplyser Mental Helse på sine hjemmesider.
Kursene starter i slutten av januar, og det arrangeres separate kurs i hvert fylke, for å sikre god oppfølging og alle deltagere, opplyser Mental Helse videre.
Det er gratis å melde seg på, men et begrenset antall plasser.
Satser på sjakk og mental helse
Sjakk-kursene arrangeres med midler fra Stiftelsen Dam, i regi av Mental Helse og Sjakk & Samfunn.
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for personer med psykiske helseproblemer, deres pårørende, og andre interesserte. Sjakk & Samfunn er et prosjekt i regi av Norges Sjakkforbund, som jobber med å gjøre sjakk tilgjengelig for flere grupper.
– Vi jobber først og fremst med å skape møteplasser gjennom sjakkspilling, men i lys av koronapandemien forsøker vi også å skape gode aktivitetstilbud online, sier Martin Johannessen til Psykologisk.no.
Han er prosjektleder for Sjakk & Samfunn.
– Vi er i dag til stede i en rekke biblioteker, fengsler, frivilligsentraler og seniorsentre rundt om i landet, og vi opplever at mange får stor glede av spillet.
Johannessen legger til at mange er nysgjerrige på sjakk, og har fulgt med på TV-sendingene på NRK.
– I tillegg er sjakk et spill mange kan samles om, uavhengig av bakgrunn, alder, språk og andre forutsetninger. Denne våren er mental helse vårt satsingsområde, og vi starter ut med en serie digitale kurs.
Passer for alle
Det er sjakktrener Torbjørn Ringdal Hansen som har satt sammen kursenes innhold.
– Det er fire kurskvelder, og i hvert kurs vil man lære ulike ferdigheter på sjakkbrettet; alt fra det grunnleggende, til smarte strategier og angrepsmetoder. Sjakkverden inkluderer så mange spennende personligheter og historier, og jeg ønsker også å gi deltakeren en opplevelse av dette, sier han til Psykologisk.no.
Hansen var den første trener til sjakkverdensmester Magnus Carlsen, og han skal òg holde kurs i flere av fylkene.
– Sjakk er min store lidenskap, mens sosialt arbeid har vært min utdanning og yrkesretning. Siden jeg brenner for begge disse retningene, er det perfekt at disse lar seg kombinere.
Hansen forteller at han har jobbet som sosiallærer i skolen og miljøterapeut på ungdomsinstitusjoner og i rusomsorgen, og på alle disse areaene har han tatt med seg sjakken.
– Noe av det som er så fint med sjakkspillet, er at det passer for alle, uansett hvilken bakgrunn man har eller hvor man befinner seg i livet. Underveis i partiet møter man på utfordringer og opp- og nedturer, men stort sett sitter man igjen med en følelse av mestring.
Sjakken er dessuten med på å bygge opp mange kvaliteter som er nyttige i hverdagslivet, legger Hansen til. Det gjelder for eksempel planlegging, konsentrasjon, stressmestring og konsekvenstenkning, i tillegg til flere sosiale ferdigheter.
– Men kanskje viktigst av alt er at det er morsomt å spille sjakk, og når det står på er det som man forsvinner inn i en liten, spennende verden, sier han.
– Ikke så vanskelig å lære
Johannessen tror at å fordype seg i noe nytt, som sjakk, kan bidra til at mange får noe annet å tenke på i en vanskelig tid der man er mye for seg selv.
– Sjakk er altoppslukende. Med kursene håper vi også å knuse noen myter om at sjakk er veldig vanskelig å lære. Det trenger det ikke være, og jeg er sikker på at de som deltar på kurset vil få mange aha-opplevelser, sier han.
Han understreker at kursrekken er åpen for alle, da de ser at mange i samfunnet er preget av strenge smitteverntiltak.
– Vi legger opp til aktiv deltagelse, og ved slutten av kurset vil alle deltagerne få tilbud om å bli med i en online sjakkturnering, sier Johannessen, og fortsetter:
– Vi håper at kursdeltagerne vil sitte igjen med en opplevelse av at sjakk er noe de kan mestre. Selv om man aldri blir fullt utlært i sjakk, er det ikke så mye man trenger å kunne før man kan ha stor glede av spillet.
Fellesskap over hele verden
Hansen er enig med Johannessen i at sjakk kan gi folk noe annet og oppløftende å tenke på i en krevende tid.
– Dette er en spesiell tid hvor de fleste har mindre kontakt med andre mennesker enn vanlig. Hvorfor ikke bruke denne tiden til å lære seg noe nytt? Sjakk er noe som går raskt å lære, men som tar et helt liv å mestre, noe som betyr at man kan ha en hobby livet ut, sier han.
Hansen har registrert at en bølge av voksne fra alle samfunnslag har startet med sjakk de siste årene. Han understreker at bakgrunnen til spillerne ikke betyr noe; alt som teller, er om man er lurere enn motstanderen når partier pågår.
– Det er noen veldige fine, sosiale rammer i sjakkverden, og mange av mine beste venner i dag er spillere jeg har møtt ved brettet.
Sjakk er best ansikt til ansikt, men den fungerer også godt på nettet, påpeker han.
– Man kan spille mot andre mennesker fra hele verden, fra helt ferske spillere til de aller beste. Ved å starte med sjakk, blir man med på et fellesskap som omfavner hele verden, avslutter Hansen.
Du kan melde deg på sjakk-kurset ved å følge denne lenken.