Som en del av kampen mot koronaviruset, anbefaler Verdens helseorganisasjon bruken av ansiktsmasker.
I Norge finnes det ingen nasjonale munnbindpåbud, men myndighetene anbefaler bruken i situasjoner hvor det er vanskelig å holde en meters avstand. Riktignok eksisterer det noen lokale påbud, som i Oslo.
Hvorvidt munnbind faktisk hjelper, har lenge vært debattert, men Norsk helseinformatikk opplyser at bruken er med på å hindre smitte når det kombineres med andre tiltak, som håndvask og sosial avstand.
Men hva gjør denne ansiktstildekkingen med psyken vår? En britisk studie tyder på at de som i stor grad bruker ansiktsmaske, har en bedre mental helse.
«CovidLife»
Forskerteamet, med base i University of Edinburgh, hentet data fra til sammen 11 000 deltagere via undersøkelsen CovidLife. Det er en folkehelseundersøkelse som kartlegger sammenhenger mellom pandemien og folks mentale helse.
Dataen i den nye studien ble samlet inn over perioden april til juni 2020.
Forskerne oppdaget at å følge smittevernreglene myndighetene la frem, ikke var forbundet med psykiske helseplager. Snarere tvert imot så de at personer som gjennomgående brukte ansiktsmaske, hadde en sunnere mental helse enn de som ikke brukte det.
Funnene viser blant annet at de som bruker ansiktsmaske, hadde 58 prosent lavere sannsynlighet for å oppleve angst, 25 prosent færre depresjonssymptomer, og de hadde 67 prosent lavere sannsynlighet for å føle seg ensomme.
Vanskelig å si noe om årsak
Forskerne sier at funnene er i tråd med tidligere studier, som blant annet tyder på at det å ikke følge smitteverntiltak kan bli sett på som frastøtende av folk rundt.
Å gå uten ansiktsmaske kan dermed oppleves som sosialt stigmatiserende.
Samtidig understreker forskerne at det å bruke ansiktsmaske ikke er nok til å forhindre virussmitte på egenhånd.
Videre påpeker de at funnene er korrelasjoner – altså, det er vanskelig å fastslå en årsakssammenheng. Hvorvidt bruken av ansiktsmaske fører til en god mentale helse, eller om folk med en god mental helse er mer tilbøyelige til å bruke ansiktsmaske, gjenstår å se i videre forskning.
Studien er publisert i medRxiv.
NB: medRxiv er en nettside som publiserer vitenskapelige artikler som ikke har blitt fagfellevurdert ennå. Funnene fra denne studien bør derfor ikke tolkes som etablert, vitenskapelig kunnskap.
Mye forsket på det siste året
Siden pandemien brøt ut ved starten av året, har forskjellige effekter av munnbindbruk fått mye vitenskapelig oppmerksomhet.
Blant annet oppdaget en studie av bruken av ansiktsmasker gjør det vanskeligere for folk å gjenkjenne ellers kjente ansikt.
Ansiktsmasker endrer også akustikken i stemmene våre, hevder en annen studie. Særlig høyfrekvenslyder vi lager gjennom konsonanter blir dempet når vi dekker til munnen.
En utbredt bekymring da myndighetene først anbefalte munnbind, var at folk ville ta andre smitteverntiltak mindre seriøst. Riktignok hevder en britisk studie at å ha på munnbind ikke fører til falske forestillinger om at man er beskyttet mot smitte.
Og selv om ansiktsmaske gjør det vanskeligere å lese folks ansiktsuttrykk, antyder forskning at selv barn som oftest klarer å gjette hvilken følelse voksne med munnbind har.