I dag er det duket for Verdensdagen for psykisk helse, som markeres både nasjonalt og globalt 10. oktober hvert år.
I fjor var temaet «Gi tid», å sette av mer tid til oss selv og andre.
Temaet falt innunder paraplyen «Oppmerksomhet og tilstedeværelse», og i år fortsetter denne tematikken, nå under banneret «Spør mer».
– Spør mer er en enklere måte å oppfordre folk til å være oppmerksomme, vise interesse for hverandre og å oppdage om noen sliter. Ved å spørre på en vennlig måte inviterer du til dialog og deling, sier Le Hang Duong til Psykologisk.no.
Hun er kampanjeleder for Verdensdagen for psykiske helse i Norge.
– Å spørre mer fungerer i hverdagen, i arbeidslivet, på skolebenken, i et behandlingsrom og blant naboer. Det er lett å forstå og lett å utføre, legger hun til.
Markeres i over 150 land
Verdensdagen for psykisk helse ble for første gang markert i 1992. Det er World Federation for Mental Health som står bak den internasjonale markeringen, mens Mental Helse koordinerer Verdensdagen i Norge, på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Hensikten med dagen er øke kunnskap og åpenhet rundt psykisk helse, og fremme gode levevaner. Dagen markeres i over 150 land.
Duong påpeker at spørre andre om hvordan de har det, og å være oppriktig interessert i svarene, er styrkende for folks psykiske helse.
– Nøkkelen til god psykisk helse handler mye om hvordan vi bygger relasjoner i ulike sammenhenger. Ved å vise interesse og vennlig nysgjerrighet ovenfor et annet menneske, gir du personen anerkjennelse og bedre selvfølelse. Den du snakker med vil føle seg sett og inkludert, sier hun.
Duong legger til at vi av og til danner egne bilder om noe nytt og ukjent, basert på våre tidligere erfaringer. Dette kan føre til at man trekker forhastede konklusjoner om hvordan andre har det.
– I stedet for å anta er det bedre å skaffe seg mer kunnskap og informasjon, enten det handler om et annet menneske, om et nytt tema eller en ny tanke hos deg. Kunnskap gir mindre stigmatisering, og gjør det enklere å respektere andre.
Halvparten av den norske befolkningen vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve en psykisk lidelse. Duong sier at å spørre mer, i beste fall kan redde liv.
– Det er viktig å spørre for å oppdage om noen sliter. Vi vet at mange ikke tør å spørre, ikke vet hvordan de skal gjøre det eller snakke om vanskelige ting. Dette vil vi endre på i 2020.
«Bare du»
I januar 2019 lanserte Helsedirektoratet en stor kampanjesatsing, under navnet «Bare du», for å gi folk verktøy og motivasjon til å ta tak i sin egen helse.
Direktoratet la frem fem grep for å bedre psykisk helse, opplyser Verdensdagen for psykisk helse på sine nettsider.
Disse grepene er å (1) knytte sosiale bånd, (2) være aktiv, (3) være oppmerksom, (4) fortsette å lære, og (5) gi til andre.
Verdensdagen påpeker videre at paraplytemaet «Oppmerksomhet og tilstedeværelse» samsvarer med målene for Helsedirektoratets kampanje «Bare du».
Dermed bygger Verdensdagen for psykisk helse oppunder myndighetenes mål for å bedre folkehelsen.
Vil nå menn og personer med minoritetsbakgrunn
Duong understreker at de med årets tema særlig ønsker å nå ut til menn og personer med minoritetsbakgrunn.
Bakgrunnen for dette er at det er utfordrende å formidle informasjon om psykisk helse og hjelp til disse gruppene.
– Menn oppsøker ikke hjelp når de sliter psykisk. Samtidig viser statistikken at de er overrepresentert når det gjelder rusmisbruk, og det er dobbel så mange menn som kvinner som begår selvmord hvert år, sier Duong, og legger til:
– Forskning viser at det å snakke om hvordan man har det, kan hjelpe når man sliter psykisk. Det er en akseptert «sannhet» i samfunnet at menn ikke kan eller vil snakke om følelser, og derfor er det enda viktigere å opplyse om forebyggingsaspektet ved det å snakke om hvordan man har det.
Videre opplever mange personer med røtter i andre kulturer enn den etnisk norske, at de er utenfor samfunnet.
Dette er en sammensatt gruppe med mangfoldige utfordringer, understreker Duong.
– Noen er født i Norge, mens for andre påvirker faktorer som botid i Norge, opprinnelsesland, og årsak til innvandring hvordan de har det psykisk.
Hun legger til at for de som jobber med psykisk helse, er det viktig å forstå dette perspektivet, og tilegne seg kunnskap for videre innsats.
– Vi oppfordrer også her til å vise interesse og spørre for å inkludere. Det å stå utenfor et sosialt fellesskap kan føre til mange utfordringer som vil påvirke den psykiske helsen, sier Duong.
Flere digitale arrangementer
Utbruddet av koronaviruset i mars har aktualisert temaet «Spør mer» ytterligere for alle samfunnsgrupper, mener Duong.
– Vi har i over et halvt år holdt fysisk avstand, hatt begrensninger på sosiale møteplasser og bedt om å la være å klemme. Da var det ekstra viktig at vi spør hverandre hvordan det går.
Verdensdagen for psykisk helse markeres gjennom en rekke arrangementer over hele landet. Blant annet har flere bedrifter registrert at de vil holde interne samlinger.
Flere av markeringene vil i år foregå digitalt. Duong forteller allikevel at de har like mange registrerte markeringer i år som i fjor.
– De lokale arrangørene har vært kreative og jobbet med mye usikkerhet. Derfor tror jeg det blir ekstra stas når markeringene finner sted.
Selv vil Verdensdagen for psykisk helse streame en offisiell markering på Facebook, med diverse artister og gjester. Arrangementet vises også på sju utvalget kinoer over hele landet.
– 80 kommuner kommer til å flagge med Verdensdagen-flagg på dagen for å vise sin støtte, og vi har også et korps med folkeaksjonister som skal fremsnakke psykisk helse, avslutter Duong.