Som en del av praksisen i tredjeåret på profesjonsstudiet ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, har studentene laget en rekke digitale kurs for flere virksomheter i Tromsø kommune.
– Undervisningen skulle simulere forholdet mellom oppdragsgiver og psykolog, og jeg tok direkte kontakt med ulike aktører i Tromsø kommune med forespørsel om de ønsket seg gratis kurs levert av våre studenter, som var kommet cirka midtveis, forteller Eva Therese Næss til Psykologisk.no.
Hun er førstelektor ved universitetet, og har ansvar for undervisning i klinisk psykologi og emnene knyttet til profesjonsforberedende.
Næss forklarer at samtlige aktører hun kontaktet takket ja, og leverte kort tid etter bestillinger på tema og kontaktpersoner hos dem.
Det var iTromsø som først omtalte saken.
Del av et større emne
I forbindelse med prosjektet ble studentene undervist i pedagogikk. De fikk òg undervisning i hvordan man takler slike oppdrag, som Næss sto for.
De ble deretter satt i grupper på omtrent seks personer, hvor de fordelte oppgaver basert på ressurser og ferdigheter.
– Studentene tok da selv kontakt med oppdragsgiver og avklarte bestillingen i flere runder, med tanke på tema og mottakere av undervisningen, sier Næss.
Studentene fikk samme semester også undervisning i veiledning og workshop, der de veiledet de andre gruppene på kursopplegget de forberedte. Dette tok de opptak av og sendte Næss for vurdering og kvalitetssikring.
Undervisningsprosjektet er et del av et lengre profesjonsforberedende emne, forklarer Næss.
I løpet av seks semestre får studentene undervisning blant annet i kommunikasjon med forskjellige brukere og samarbeidspartnere, ikke-voldskommunikasjon, og konfliktforebyggende atferd i samarbeidsrelasjoner.
Lanserte stressmestringskurs denne uken
En av virksomhetene som meldte seg som oppdragsgiver, var Losen lavterskelsenter. De tilbyr behandling til mennesker med lettere og moderate psykiske plager i Tromsø kommune.
Denne uken lanserte Losen kurset de bestilte fra studentene, som tar for seg stressmestring gjennom en serie på åtte videoer.
Kurset ligger åpent tilgjengelig på Youtube.
Studentene som utformet stressmestringskurset, var Karoline Berg Jakobsen, Anders Augustson, Torfinn Hallaren, Kristin Aagaard, Aman Dip Singh og Ingebjørg Nilsen.
Hallaren presiserer til iTromsø at kurset er et lavterskeltilbud som passer til alle, og som gjør en bedre rustet til å takle hverdagsstresset.
– Vi ser at det er ganske stort behov for det. Vi vil også ta kontakt med Studentrådgivninga slik at de også kan vurdere å publisere kurset på nett. Det er særlig relevant med tanke på at så mange studenter blir mye for seg selv på grunn av korona. Ekstra mange søker kanskje hjelp der og trenger et stresskurs, sier Hallaren til iTromsø.
Gode erfaringer fra prosjektet
Andre aktører som deltok som oppdragsgivere var Vardensenteret, Breivang VGS, Landsforeningen for hørselshemmede, Røde Kors, Frisklivssentralen og Fontenehuset.
Kursene studentene har utformet tar for seg alt fra stressmestring, til hvordan takle eksamensangst og jobbintervjuer, til hvordan fremme god psykisk helse for skoleelever.
– Alle har gitt tilbakemelding på at studentene opptrådte svært profesjonelt og vennlige, sier Næss.
Hun legger til at de har gjort seg opp svært gode erfaringer fra prosjektet, ettersom opplegget forente flere temaer studentene hadde hatt undervisning i, og som de hadde trent på.
– Denne type praksis opplevdes svært meningsfullt for studentene, og de satte god pris på tilbakemeldinger og evalueringer de fikk fra oppdragsgiverne, sier Næss, og avslutter:
– Å få en slik erfaring på hva vi som psykologer kan få av oppgaver, og få trening på å utføre dem, gjorde studentene ekstra motiverte. Det ga også meningen å få lov til å dele av sin psykologkunnskap med allmennheten.