Mange virksomheter har gjennomført omfattende organisasjonsendringer for å imøtekomme et moderne marked i stadig utvikling, skriver Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
Bortimot én av tre norske ansatte jobber i en bedrift som har nedbemannet i løpet av de siste tre årene, og én av fire har opplevd en omorganisering på arbeidsplassen sin.
Lise Fløvik har sett nærmere på effekten av dette i arbeidsmiljøet og på de ansattes psykiske helse. Hun oppdaget at bedrifter som gjennomførte omfattende endringer, plagdes av negative forhold i arbeidsmiljøet i lang tid etterpå.
Ansatte blir ikke «endringsvante»
– I de første to artiklene undersøkte vi hvordan ulike organisasjonsendringer påvirket ansattes mentale helse og ulike aspekter ved det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Fløvik til Psykologisk.no.
– Oppsummert så vi at organisasjonsendringer, særlig omorganiseringsprosesser, var forbundet med et dårligere psykososialt arbeidsmiljø og en økt risiko for angst og depresjon blant ansatte, utdyper hun.
Fløvik forklarer at det var særlig overraskende at disse effektene så ut til å vedvare opp til tre år etter at endringen hadde funnet sted.
– Videre så vi også at disse effektene var større om repeterte endringsprosesser hadde funnet sted. Med andre ord ser det ikke ut til at man takler repeterte endringer bedre, eller at man blir mer «endringsvant», sier hun.
Derimot så det ut som vedvarende endringer forsterker den negative effekten på de ansattes mentale helse.
Noen lederstiler skaper forutsigbarhet
Den negative effekten som organisasjonsendringer har på ansattes mentale helse, ser delvis ut til å skyldes usikkerhet.
– I den siste artikkelen undersøkte vi derfor hvorvidt ledelse kan forebygge de negative effektene som skyldes høy grad av usikkerhet, sier Fløvik, og legger til:
– Her så vi at ledelse preget av rettferdighet, inkludering, bemyndigelse og støtte kunne være med på å senke usikkerhet. Disse typer ledelse hadde en direkte, positiv effekt på ansattes helse og var med på å forebygge mentale helseplager blant ansatte.
En slik lederstil økte opplevelsen av forutsigbarhet på jobb.
– I en tid hvor vi plutselig er overveldet av endring og usikkerhet på mange kanter, er det ekstra viktig at ledere opptrer støttende, rettferdige og bemyndigende. Det kan redusere usikkerhet og forebygge helseproblemer blant ansatte, avslutter Fløvik.
Fløvik skal forsvare sin doktorgradsavhandling på Universitetet i Oslo 27. august, opplyser STAMI.
Psykologisk.no har også tidligere omtalt forskningen til Lise Fløvik.