Det er Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), som står bak den nye studien.
At nordmenn – og særlig eldre menn – har lavere forekomst av invalidiserende hørselstap (alvorlig nok hørselstap til at det medfører funksjonshemming), kan skyldes støyreduserende tiltak på arbeidsplassen, skriver STAMI på sine nettsider.
Andelen voksne med invalidiserende hørselstap har sunket fra 7,7 til 5,3 prosent de siste tjue årene.
− Årsaken til denne markante bedringen kan vi ikke si noe sikkert om, men det er sannsynlig at yngre generasjoner har vært mindre utsatt for yrkesstøy, sier overlege og forsker ved studien, Lisa Aarhus, til STAMI.
Det er spesielt høyfrekvente lyder folk hører bedre.
− Studien tyder på at de støyreduserende tiltakene som har blitt innført på norske arbeidsplasser, fungerer, og bør ha prioritet fremover. Vi vet at for eksempel støysvakt utstyr og lydisolering er spesielt gode tiltak for å redusere støy og helseskade, understreker Aarhus.
Studien er basert på tall fra to store hørselsundersøkelser i Nord-Trøndelag: HUNT4 hørsel (2017–2019) og HUNT2 hørsel (1996–1998).
Deltakerne i begge undersøkelsene tok en hørselstest, og svarte på en spørreundersøkelse om ulike risikofaktorer og konsekvenser av hørselstap, samt hvordan de oppfattet sin egen hørselshelse, opplyser STAMI.
Studien er publisert i Ear and Hearing: The Official Journal of the American Auditory Society.