En vedvarende forestilling i motivasjonspsykologi er at selvkontroll hjelper oss å prioritere langtidsmål fremfor midlertidige gleder, og hvis du har mye selvkontroll, vil du som regel leve et lykkeligere og mer vellykket liv.
– Det er på tide å tenke om igjen, sier Katharina Bernecker, forsker på motivasjonspsykologi ved Universitetet i Zurich, til ScienceDaily.
En ny studie viser nemlig at det å nyte kortvarige gleder, uten nødvendigvis å tenke så mye på langtidsutsiktene, kan føre til et vel så lykkelig liv som selvkontroll og disiplin, skriver ScienceDaily.
Noen blir distrahert av langtidsmål
– Naturligvis spiller selvkontroll en rolle, men forskning på selvregulering burde være like oppmerksom på hedonisme, eller kortvarige gleder, sier Bernecker.
Hun har, sammen med kolleger, gjennomført en undersøkelse hvor deltagerne svarte på spørsmål om hvorvidt de pleide å gi etter for kortvarige nytelser.
De undersøkte folks evne til å motstå, eller gi etter for, hedonistiske impulser i en rekke kontekster, og målte dette opp mot deltagernes generelle trivsel (well-being).
Resultatene viste at noen personer opplevde påtrengende tanker om langtidsmålene sine når de egentlig nøyt en midlertidig glede.
Dette kunne for eksempel være å tenke på all treningen man ikke gjorde mens man slappet av på sofaen. Forskerne fant at de som opplevde slike tanker, oppgi lavere trivsel.
– Søken etter kortvarige gleder og langvarige mål trenger ikke å kollidere med hverandre, understreker Bernecker videre.
Det har seg nemlig slik at de deltagerne som klarte å nyte hedonistiske gleder, uten å bli distrahert av tanker om langtidsmålene sine, meldte om høyere trivsel, og at de i mindre grad hadde symptomer på depresjon og angst.
Bør finne balanse
– Forskningen vår tyder på at kortvarige og langvarige gleder komplimenterer hverandre når det gjelder å oppnå god helse og velvære, sier Bernecker.
Hun legger samtidig til at det er viktig å finne en balanse mellom de to. Å utelukkende følge de kortvarige gledene dine, kan ikke garantere deg et lykkeligere liv.
– Man har pleid å tenke at hedonistiske valg er den enkleste utveien, men det viser seg å ikke være like lett for alle, på grunn av de distraherende tankene, sier Bernecker.
Forskerne mistenker at om man aktivt setter av tid til å nyte midlertidige gleder, vil man lettere klare å skille dem fra mer langtidsorienterte aktiviteter.
Slik blir det lettere å oppsøke gleder uten å bli distrahert underveis, sier de til ScienceDaily.
Studien er publisert i Personality and Social Psychology Bulletin.