Vansker i utdanningsløpet og alvorlige helseproblemer i oppveksten har en negativ effekt på senere arbeidskarriere, viser en ny studie gjennomført av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Oslo.
Det opplyser STAMI på sine hjemmesider.
Viktigere enn sosial bakgrunn
Effekten av utdannings- og helsevansker i oppveksten var sterkere på karriereløpet enn deltagernes sosiale bakgrunn.
I studien kom det dessuten frem at psykiske lidelser i oppveksten i større grad påvirket senere arbeidsliv negativt enn det somatiske sykdommer gjorde.
Utdanningsvansker påvirket i tillegg kvinners muligheter for senere arbeidskarriere mer negativt enn menns.
− At så mange som mulig er i jobb, er viktig både for velferdssamfunnet og for enkeltmennesket. Studien viser at unge nordmenn har en høy deltakelse i arbeidslivet. Men hos de som opplever lavere arbeidsdeltakelse senere i livet, ser vi en tydelig sammenheng med utdanningsløpet og helsetilstanden tidlig i livet, sier forsker ved STAMI, Petter Kristensen, i en melding på instituttets sider.
Inkludering krever kunnskap
− Resultatene fra studien er relevante både for arbeidet med tilrettelegging og inkludering på arbeidsplassen, og i et folkehelseperspektiv. Vi vet fra forskning at arbeid gir helse, men det er avhengig av at folk har gode arbeidsmiljøforhold, sier Kristensen.
− Hvis vi skal få flere i jobb, må innsatsen for arbeidsmiljøet prioriteres og være kunnskapsbasert. Forhåpentligvis kan resultatene fra studien bidra til å øke kunnskapen om tilrettelegging for, og inkludering av, dem som står utenfor arbeidslivet, avslutter han.
Forskerne ved STAMI og Universitetet i Oslo har sett på arbeidsdeltagelsen gjennom 19 år til 318 000 personer født mellom 1967 og 1971.
Halvparten av dem utgjorde kjernearbeidsstyrken i 14 år eller mer, i perioden 1993 til 2011. Bare sju prosent kom aldri inn i kjernearbeidsstyrken i denne perioden.
Studien er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.