Funn fra en kommende studie i tidsskriftet Journal of Applied Social Psychology tyder på at selv når en pandemi stenger ned samfunnet, klarer folk overraskende raskt å etablere en ny normal i hverdagen.
Det var Neuroscience News som først omtalte saken.
– Vårt psykologiske immunforsvar er så effektivt at selv om det er en pågående stressfaktor ute i samfunnet, begynner vi nesten umiddelbart å omjustere oss, sier professor ved University of Maryland sitt Robert H. Smith School of Business, Trevor Foulk, til Neuroscience News.
Foulk har gjennomført studien sammen med kolleger ved University of Southern California, Singapore Management University og the University of Florida.
– Når en stor stressfaktor inntreffer, setter den hverdagsmønstrene våre ute av spill. Det føles ikke ut som vi har kontroll over situasjonen, eller at vi er oss selv lenger, sier Foulk videre.
Mer autentisitet
Tidligere har man antatt at folk først får en opplevelse av at alt er tilbake til normalen når stressfaktoren forsvinner. Men den nye studien tyder på at det ikke er tilfellet.
Til sammen 122 arbeidstakere i USA ble fulgt opp flere ganger daglig i to uker, med spørsmål om hvordan de opplevde koronapandemien.
Forskerne fokuserte på to faktorer: deltagernes opplevelse av maktesløshet, og opplevelsen av autentisitet – eller hvor «seg selv» deltagerne følte de var.
Da studien først begynte, i perioden hvor en rekke skoler og arbeidsplasser ble stengt eller satt til hjemmekontor i USA, opplyste deltagerne at de i stor grad følte seg maktesløse og lite autentiske.
– Men over en periode på to uker opplevde deltagerne at livet var på vei tilbake til normalen. De følte seg mindre maktesløse og mer autentiske, selv om de fremdeles hadde høyt stressnivå, sier Foulk.
Ulik grad av stress
Effekten så ut til å være spesielt sterk hos nevrotiske individer. De hadde mer ekstreme reaksjoner ved starten av studien, men kom seg også raskere tilbake til normalen.
Dette kan skyldes at nevrotiske personer muligens er bedre forberedt på å håndtere stress enn andre.
– Det er påfallende hvor raskt folk kom seg tilbake til normalen, og det viser hvor motstandsdyktige vi er, selv når vi blir møtt med utfordringer helt uten sidestykke, avslutter Foulk i intervjuet hos Neuroscience News.
Studien vil bli publisert i den kommende utgaven av tidsskriftet Journal of Applied Social Psychology.