Forskere ved Michigan State University har gjennomført en studie for å kvantifisere hvor lykkelige gifte, tidligere gifte og single eldre mennesker er.
Gjennom studien fulgte forskerne kjærlighetslivet til 7 532 personer fra de var 18 til de var 60, for å fastslå hvem som sa de var lykkeligst i alderdommen.
Studien er en av de første i sitt slag, opplyser ScienceDaily.
Og det kan virke som at å satse på et ekteskap for å bli lykkelig, ikke nødvendigvis er en lur ting.
– Vi var overrasket over å oppdage at single gjennom livet, og de som hadde en varierende kjærlighetshistorie, ikke skilte seg ut i hvor lykkelige de var, sier Mariah Purol, medforfatter av studien, til ScienceDaily.
– Dette tyder på at de som har «elsket og tapt» er like lykkelige mot slutten av livet som de som «aldri har elsket», legger Purol til.
Deltagerne i studien ble delt inn i tre grupper.
79 prosent opplyste at de hadde vært gift til den samme personen gjennom mesteparten av livet, åtte prosent var konsekvent single eller hadde vært single mesteparten av livet, og 13 prosent hadde varierte historier, enten med forskjellige ekteskap og skilsmisser, eller som etterlatt av en død partner.
Resultatene viste at selv om gifte meldte om en liten økning i lykke, var forskjellene mellom gruppene ikke betydelige.
Om man lengter etter å finne seg en partner, men samtidig føler seg ulykkelig, er det ikke sikkert at å havne i et fast forhold vil fikse problemet, fastslår forskerne.
– Hvorvidt en person er i et forhold eller ikke er sjeldent hele forklaringen på hvor lykkelige de er. Folk kan definitivt være ulykkelige i forhold, og single personer finner ofte glede i andre aspekter ved livene sine, som vennskap, hobbyer eller jobb, sier Purol til ScienceDaily, og avslutter:
– Hvis målet er å finne lykken, virker det litt snodig at folk legger så mye vekt på å finne en partner.
Studien ble først publisert i The Journal of Positive Psychology.