Et forskerteam ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har gjennom ett år jobbet med å utvikle en ny app, som skal kunne bistå ungdom som går til traumebehandling.
– Jeg mener det er et ubrukt potensial i teknologien innenfor traumebehandling, sier prosjektleder Marianne Skogbrott Birkeland til Psykologisk.no.
– Det finnes allerede mange apper der ute, men ikke alle er kunnskapsbaserte, og det kan være vanskelig for både terapeut og pasient å vite hvilke som fungerer.
Med den nye appen håper Birkeland traumebehandling for ungdom kan bli mer effektiv og motiverende.
Supplement til vanlig terapi
Utviklingen og pilottestingen av appen er finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse, og Birkeland sier appen skal være gratis og tilgjengelig for alle.
– Men den er laget for å brukes sammen med traumebehandling hos en terapeut. Det er sannsynligvis ikke tilstrekkelig å kun bruke appen, påpeker hun.
Behandlingsformen appen retter seg mot, heter traumefokusert kognitiv adferdsterapi (ofte forkortet TF-CBT, fra engelsk trauma-focused cognitive behavior therapy).
– Vi vet at TF-CBT fungerer bra for omtrent 80 prosent av brukerne. Med denne appen håper vi å få med oss de resterende som fremdeles ikke har så god effekt.
Det er Helsedirektoratet som har gitt NKVTS i oppdrag å implementere TF-CBT innen Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) over hele landet, opplyser kunnskapssenteret på sine hjemmesider.
Appen utvikles som en forlengelse av denne satsningen, og vil være tilpasset aldersgruppen 13 til 18 år, selv om Birkeland påpeker at den kan brukes av alle.
Flere funksjoner
Birkeland forklarer at appen både gir informasjon om traumer og vanlige traumereaksjoner, og tilgang til en rekke verktøy som kan være til hjelp under og etter behandlingen. Man kan også loggføre eget behandlingsløp.
– Appen gir mulighet til å følge med på endringer i hvordan man har det. Hver dag vil man få forskjellige spørsmål om symptomer og tilstand. Om man svarer regelmessig på disse spørsmålene, vil man få en graf som viser hvordan behandlingen fungerer over tid, sier Birkeland.
I appen ligger instruksjonssnutter om pusteøvelser, avspenningsteknikker og fysisk aktivitet. Det vil også være mulig å sette seg egne mål underveis i behandling.
– Her må pasienten selv lage en plan for hva de ønsker å få til, gjerne i samarbeid med terapeuten, sier Birkeland.
Arbeider med testbrukere
Dataen som samles i appen, vil kunne brukes til forskning, i tillegg til å hjelpe hver enkelt bruker gjennom behandlingsløpet.
– Det vil bli omtrent som daglige dagboksdata, hvor vi kan se på bedringen av symptomer etter forskjellige behandlinger, sier Birkeland.
Appen er ment å være et verktøy terapeuten selv introduserer for pasienten, og at de sammen går gjennom hvordan den fungerer.
– En del av traumeterapien handler om å utvikle ferdigheter, og finne strategier man kan bruke på dårlige dager. I appen finnes blant annet en huskeliste man kan bruke når man øver på dette på egenhånd.
For tiden arbeider teamet Birkeland leder med testbrukere. De skal nå i gang med å prøve den ut med pasienter og terapeuter som en del av behandlingen.
– Vi planlegger å gjennomføre en intervjurunde med noen av testbrukerne, før vi kjører en større testrunde, sier Birkeland.
Appen vil etter planen være tilgjengelig innen ett års tid.
– Vi håper appen gjør det lettere for folk å gjenkjenne egne reaksjonsmønstre, og sånn sett ta mer kontroll over egen behandling. Det er jo gjerne i alle timene utenfor terapirommet at vi lever livene våre, og da er det nyttig å ha et verktøy som kan støtte oss i hverdagen, avslutter Birkeland.