De siste ukene har bydd på en ny hverdag for de fleste. Mange er stresset og bekymret, og i tillegg langt mer hjemme enn de pleier.
Det kan sette parforholdet og familielivet på prøve.
Nå tilbyr den Oslo-baserte psykologbedriften Psykologvirke støtte og råd gjennom en egen webinar-serie, under tittel Kjærlighet i koronaens tid.
– For tiden hører vi om flere utfordringer par står i. Felles for dem alle, er at det er mye press, sier parterapeut Inga Gentile, en av psykologene bak webinaret.
– Samtidig er det viktig å huske at i press finnes det også muligheter, understreker hun til Psykologisk.no.
Alle har forskjellige utfordringer
Kjærlighet i koronaens tid, som først ble holdt mandag 30. mars, er en webinar-serie hvor parterapeuter tar imot spørsmål fra folk hjemme, og bistår med tips og råd om hvordan pleie forholdet i usikre tider.
Gentile påpeker at utfordringene de hører om, varierer ut ifra familiesituasjonen.
– Noen familier sliter med økonomien, mens andre er enslige med flere barn. Noen jobber hjemmefra, og må samtidig trøste barn som er redde, mens andre synes det er krevende å måtte prestere på jobb, og samtidig være lærer for barnet sitt, sier hun.
Når hele familien er hjemme over langt tid, kan det bli trangt om plassen. Det utgjør for eksempel en forskjell om man har ett toalett, eller flere; om man har en liten bopel, eller en mer romslig en.
– Så har du de familiene der foreldrene jobber i helsevesenet, og som ser en helt annen hverdag igjen. Listen over forskjellige utfordringer bare fortsetter og fortsetter, men for de fleste er det en økende grad av stress og press.
Gentile legger til at press er noe vi alle har til felles for øyeblikket, men at dette også åpner for nye muligheter.
– Press løfter frem sårbarhetene våre. Og hvordan vi møter hverandres sårbarheter, kan ha mange følger, sier hun.
Invester i samarbeid
Under økt press er det vanlig at hjernen fokuserer på overlevelsesstrategier, altså en form for jeg-tenkning, forklarer Gentile.
– Det kan forståes som en refleksiv og automatisk måte å reagere på, og den kan se forskjellig ut fra person til person, sier hun, og legger til:
– Noen blir mer høylytte, og «skrur opp volumet», mens andre blir stille og trekker seg tilbake. Og denne jeg-tenkningen kan gå hardt utover parforholdet.
Hun anbefaler alle å heller bevisst investere i en vi-mentalitet. Dette innebærer å aktivt samarbeide med de rundt deg, og være koblet på andres behov.
Man bør også lage avtaler med partneren om hvordan man skal håndtere karantenen, og andre stressfaktorer som kan oppstå i koronatidene.
– Dersom man er klar over sine egne og partnerens strategier, samtidig som man tar ansvar for dem, er det lettere å ikke ta dem personlig, sier Gentil.
– Det gjelder å lese hverandre med empati. Samtidig er det viktig å ta vare på seg selv, ved å spise riktig, få nok søvn, og bevege kroppen. Dette gir oss krefter til å forholde oss til oss selv og andre.
Følg med på stresset i forholdet
En annen fallgruve for mange par i disse tider, er å kreve usannsynlig mye av partneren sin.
– Noe av det vanskeligste i verden å forholde seg til, er andre mennesker på nært hold – metaforisk og bokstavelig talt. Dette gjelder spesielt i karantetider, hvor vi må forholde oss til hverandre mer enn noen gang før. Men husk at det ikke er meningen at alle skal mestre alt – og i hvert fall ikke alene.
Gentile sier det er viktig at man som par definerer hva som er stressende for forholdet.
– Man bør vite hvordan partneren reagerer på stress. Den umiddelbare reaksjonen er ofte dette jeg-fokuset, så prøv å identifiser det, og styr deg selv videre med empati.
Et råd til par som nå er sammen stort sett hele døgnet, er å begynne dagen i fellesskap. Da er det lettere å oppdage om den andre stresset eller sliter, og hjelpe dem derifra.
– Sett også av tid til å fokusere på det positive. Fortell hverandre hva dere er takknemlige for, og hva den andre har gjort som har vært hjelpsomt for deg.
Hvordan reparere forholdet?
Jo mer tid vi bruker i nærheten av partneren vår, desto større er sjansen for at vi gjør noe feil.
– Selv i de beste omstendigheter er det lett å tolke folk feil, og vi tror ofte vi forstår hva andre mener når vi egentlig ikke gjør det. Ting som minner og persepsjon påvirker kommunikasjonen vår, og jo mer vi kommuniserer uten å følge nøye med, desto større er sjansen for at vi misforstår.
En tommelfingerregel bør være at man gjør fem positive ting for hver negative.
– Hjernen vår er rask til å reagere på negativ stimuli, som er bra for overlevelsesevnen vår, men ofte trøblete for parforholdet, sier Gentile, og legger til:
– Man bør hele tiden følge med på hvordan man kommuniserer. Med en gang man registrerer at man har gjort noe som sårer den andre, bør man forsøke å reparere det.
Reparering kan være å be om unnskyldning, korrigere det man mente, eller gi en klem. Jo snarere man reparerer noe negativt, desto mindre sjanse er det for at det fester seg til langtidsminnet.
– Over tid vil dette øke tryggheten i hjemmet, og når man er trygg, er det større sannsynlighet for at man handler logisk. Så er trygghet generelt sett også bedre for helsen og immunforsvaret vårt.
Stress fasiliteter stress, legger Gentile til. Dette er spesielt relevant i en krisesituasjon.
– Jo mer stress vi føler, jo større er sannsynligheten for at det rakner for oss, og vi sier eller gjør det vi ikke skal gjøre. Det er viktig å vite hva som er tendensene dine under stress, ta ansvar for dem og jobbe med å reparere og hjelpe hverandre.
Håper folk føler seg mindre alene
Gentile sier Psykologvirke vil ta opp flere temaer knyttet til familie- og parliv gjennom webinar-serien de kommende ukene.
– Vi skal blant annet snakke om tilknytning, og biologiske bånd med andre mennesker. Så ønsker vi å ta opp forskjellige responser i hjernen når vi føler oss trygge og utrygge, og hvordan man kan regulere stress, sier hun.
Hun håper webinar-serien kan gjøre at folk føler seg mindre alene, i en tid med mye fysisk og psykisk isolasjon. Samtidig håper hun serien kan belyse den sentrale rollen av trygge relasjoner i vår mentale og fysiske helse.– Alle er velkomne til å sende inn spørsmål. Vi håper å hele tiden nå ut til nye folk som er interessert i denne tematikken.
Webinarene er gratis, og vil bli gjort tilgjengelig på nett i etterkant.
– Håpet er at folk får nye tanker om hva det er de går gjennom akkurat nå. Nå er vi her for å støtte fellesskapet vårt, avslutter Inga Gentile.