Den 2.–6. november er det duket for Schizofrenidagene i Stavanger.
I fjor var temaet stressologi, hvor forskjellige sider ved stress ble tatt opp.
I år står temaet «Terapeuten» for tur, hvor målet er å sette fokus på hvordan gode terapeuter utvikles, forklarer fagansvarlige for konferansen, Lone Viste og Monica Bertinussen.
Og med terapeuten som tema, ønsker de to å favne bredt under Schizofrenidagene 2020.
– Vi tenker terapeut som et bredt begrep, altså at det ikke bare er snakk om psykoterapeuten, men også miljøterapeuten, parterapeuten, familieterapeuten, og folk i andre terapeutroller, sier Bertinussen.
– Vi ønsker at så mange som mulig som jobber innenfor psykisk helse, skal føle at dette gjelder dem, legger hun til.
Ser på bredden av terapeuter
Schizofrenidagene er Nordens største fagsamling i psykisk helse-feltet, og arrangeres av Stavanger universitetssjukehus og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning, i samarbeid med flere.
Viste forklarer at Schizofrenidagene tidligere har pleid å se på hva som beveger seg hos pasientene og klientene, men at de i år vil rette blikket innover.
– Terapeutrollen for de fleste i vårt fagfelt er både givende og utfordrende. Nå ønsker vi å ta opp de utfordrende og vanskelige temaene, som seksualitet, vold og aggresjon, og hvilken plass kjærlighet har i terapi, sier hun.
– Vi tenker at det er et tema i tiden, fortsetter Bertinussen.
– Terapeuter står generelt under mye trykk i dag. Vi tenker det er viktig å fremheve dette, for å se på hva vi kan lære om oss selv, gjennom forskning og refleksjon rundt de utfordringene vi står i.
Årets to fagansvarlige, Lone Viste og Monica Bertinussen, har begge betydelig fartstid i psykisk helse-feltet.
Viste er klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie ved Stavanger Universitetssjukehus, mens Bertinussen er psykologspesialist ved Psykologkollektivet, i tillegg til å jobbe for BUP Hinna, som har ansvar for utredning og behandling av barn og unge med psykiske vansker som krever spesialiserte tjenester.
Nå håper de å nå ut til mangfoldet av terapeuter, enten det er gjelder klinisk psykologi eller områdene rundt miljøterapeuter.
– Schizofrenidagene har holdt på lenge, men i det siste har det i større grad blitt lagt vekt på individualbehandling. Vi ønsker i år et bredere fokus, og henter også inn yrkesgrupper som jobber tverrfaglig, sier Viste.
Terapeutens omsorg for seg selv
Flere aspekter ved terapeutrollen skal utforskes under den kommende konferansen.
– Vi skal se på terapeuters kvaliteter og utvikling gjennom både klinisk erfaring og forskning, sier Bertinussen.
Blant annet har forskningen den siste tiden beveget seg vekk fra hvilke terapimetoder som er effektive, og i stedet sett på hvilke kvaliteter en god terapeut har, påpeker hun.
– Disse kjennetegnene ved en god terapeut ønsker vi å se nærmere på, og diskutere hvordan man kan omsette denne kunnskapen i praksis.
Bertinussen legger til at det vil være mer bruk av video i år, hvor deltagerne selv kan se eksempler på god terapi i behandlingsøyeblikket.
– Med video kan man se hva man får til og ikke får til, og hvordan man kan øve på å bli bedre. Sånn kan vi ha fokus på å ikke bare snakke om hva som gjør en terapeut god, men også vise det, sier hun.
– Vi skal òg se på terapeuten i fremtiden, legger Viste til.
– I et av miniseminarene skal vi for eksempel teste VR-briller og virtuell terapi, og diskutere hvordan terapeuten kan nyttiggjøre seg av det.
Det annet stort tema under årets konferanse, er hvordan terapeutene kan ta vare på seg selv.
– Noe mange terapeuter er opptatt av, er hvordan man kan ha selvomsorg og selvmedfølelse i rollen sin, sier Viste.
– Vi ser at selvmedfølelse har mye si for om man blir utbrent som terapeut eller ikke. Den svenske psykologen Liv Raissi skal blant annet snakke om terapeutens egne følelser, og hvordan håndtere disse sammen med pasienten, legger Bertinussen til.
Internasjonal gjesteliste også i år
De to fagansvarlige forteller at mange allerede har vist interesse for årets Schizofrenidager, og at det ser ut til at mange ønsker å delta.
– Vi håper at folk får mye hands-on-kunnskap, og at de går hjem med noe konkret de kan bruke i hverdagen, sier Bertinussen.
Det er mange innslag å se frem til, legger hun og Viste til. Blant annet kommer den amerikanske psykologen Patricia Coughlin for å snakke om intimitet og kjærlighet, mens den svenske professoren og forfatteren Alain Topor skal snakke om relasjoner og relasjonsarbeid.
Også de amerikanske forskerne John Norcross, Bruce Wampold og Louis Castonguay står på navnelista, mens fra Norge skal Per Greger Lillevik snakke om å møte vold og aggresjon, og Per Isdal skal snakke om selvomsorg som terapeut, blant flere.
I tillegg vil begrepet deliberate practice stå sentralt, som handler om hvordan vi som terapeuter kan søke feedback og utvikle oss systematisk gjennom å øve på ferdigheter.
– Håpet vårt er at dette blir noe folk husker, både med tanke på at vi presenterer et program som er interessant og gir faglig påfyll, men også at gjenkjennelsesfaktoren er stor, og at folk føler dette er relevant for dem uavhengig av hvor de kommer fra, avslutter Lone Viste.