Alle har et forhold til stress, og de fleste tenker nok på det som litt ubehagelig. Kanskje er siste flytoget forsinket, og man tramper utålmodig frem og tilbake på perrongen, usikker på om man rekker flyet.
Eller kanskje man skal forberede en viktig jobbpresentasjon, uten helt å vite hva man bør si.
Stress er den store fellesnevneren under Schizofrenidagene 2019 i Stavanger denne uka. Og en som kan mye om temaet er en av konferansens foredragsholdere, Dag Øystein Nordanger.
Han er forsker og psykologspesialist ved Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsførebygging – RVTS Vest, og professor 2 ved OsloMet.
Stress, påpeker Nordanger, er i utgangspunktet noe bra. Noe vi ikke klarer oss uten.
Det gode stresset
– Uten stress kan det ikke skje noen utvikling, sier Nordanger til Psykologisk.no.
«Stress på godt og vondt» var temaet hans i dag på Stavanger-konferansen.
– Utvikling handler om å utvide komfortsonene våre, tilegne oss nye ferdigheter, bli trygge på nye områder, og mestre nye ting. Hvis vi ikke oppsøker yttergrensene av komfortsonen, og dermed stresser oss selv, vil ikke utvikling skje.
Han ser først og fremst på stress i et barneperspektiv, og han påpeker at litt stress i oppveksten er en god ting.
– Et barns utvikling skjer i et dynamisk samspill mellom de behovene barnet signaliserer og hvordan vi møter dem. Selv om vi prøver, møter vi ikke barnets behov hele tiden, det oppstår hyppige brudd. Men etter bruddet skjer det en reparasjon, hvor vi på ny synkroniserer oss med barnets behov.
Det er særlig denne reparasjonen som er viktig, forklarer Nordanger. Den utvikler nervesystemet vårt, inkludert vår stresstoleranse. I tillegg lærer barnet seg å utløse den støtten de trenger, de utvikler seg som problemløsere og menneskekjennere.
– Så lenge situasjonen oppleves som utfordrende og på grensen til spennende, og så lenge vi hele tiden har mulighet til å vende tilbake til det trygge, er stress en god ting, sier Nordanger.
Stressets mørke sider
Stress er altså en nødvendig gode for at vi bli velfungerende mennesker. Samtidig finnes det en grense for hva som er godt stress, og hva som ikke er det.
Det er særlig når de trygge rammene fjernes, at stress kan bli farlig.
– Det vi bør passe på, er kronisk stress. Da er det ikke lenger snakk om situasjoner som er utfordrende. Store belastninger over lang tid svekker blant annet immunforsvaret vårt.
Nordanger forklarer at den typen stress endrer prioriteringene i kroppen vår. Hvis vi skulle støte på en bjørn i skogen, vil kroppen automatisk prioritere å komme seg ut av den situasjonen.
– Det vil oppstå en full mobilisering av hjerte- og karsystemet og muskulaturen, og kroppen vil starte en fight-or-flight-respons. Da oppstår en nedprioritering av langsiktige investeringer.
I møtet med en bjørn, vil ikke kroppen lenger prioritere å holde i gang immunforsvaret slik at vi ikke får karsykdommer senere i livet. Om man lever i en slik beredskap over lang tid, kan det gi en underutvikling av immunforsvaret, som kan gi store helsemessige konsekvenser senere.
– Her har vi klare indikasjoner fra forskning som har studert sammenhenger mellom ulike typer vold, overgrep og omsorgssvikt i oppveksten og helse i voksen alder. Personer som vokser opp med seks eller flere slike belastninger, dør i snitt 20 år før resten av befolkningen, sier Nordanger.
Trygghet er avgjørende
Her er det allikevel flere faktorer som spiller inn, som livsstil og ernæring senere i livet, men Nordanger understreker at man allikevel ser noen direkte sammenhenger.
– Vi kan blant annet anta at en konstant beredskap i oppveksten fører til en underutvikling av kroppens motstandsevne og immunforsvar. Derfor bør slike funn tas svært alvorlig.
Samtidig påpeker Nordanger at stress i det store og hele ikke er noe å bekymre seg for, så lenge vi opplever det under trygge omstendigheter.
– Vi tåler veldig mye stress hvis det er trygghet i bunn. Selv barn i krigssituasjoner har vist å klare seg bedre dersom foreldrene klarer å skape en illusjon av trygghet. Det er først når foreldrebeskyttelsen faller bort, og barn ikke lenger opplever trygghet, at stress kan bli alvorlig, avslutter han.
Schizofrenidagene 2019 pågår i Stavanger frem til fredag.