I dag kommer par i alle aldre og alle stadier av forholdet til Modum Bad for å delta på parkurs, forteller Bjørk Matheasdatter.
Denne uken holdt hun foredrag om parkurset PREP under Modum Bads jubileumsseminar, som feiret 20 år med samlivskurset i Norge.
Selv har Matheasdatter 20 års erfaring som PREP-kursholder og fagformidler. I tillegg til å være relasjonspedagog og parterapeut er hun spaltist i Dagbladet Magasinet, og hun ga i 2017 ut boka Å elske og bli elsket.
PREP (Prevention and Relationship Enhancement Program) er et forebyggende og samlivsstyrkende samlivskurs som ble utviklet ved University of Denver i Colorado, USA, og er basert på bortimot 30 års forskning på samliv og parspill.
Forebygger problemer
Matheasdatter sier noen har en misoppfatning om at parkurs er et sted man sitter i en ring og kaster en svamp til hverandre, hvor alle skal høre hva man føler og tenker i forholdet.
– Slik er det absolutt ikke. Det deles veldig lite, og trenger å si et ord i plenum. Poenget er at paret jobber sammen. Den eneste man trenger å snakke med, er kjæresten.
– Før opplevde jeg at flere av kursdeltagerne først kom når forholdet var i siste skanse, at parkurset var et siste forsøk på å rydde opp i alvorlige problemer. Man gikk kanskje på parkurs i hemmelighet, og var redde for at andre skulle tro man holdt på å skilles, sier hun, og legger til:
– Nå er det flere par som kommer for å forebygge problemer i forholdet, og jeg synes det er svært positivt at de ønsker å ta vare på kjæresten.
Lærer teknikker
Modum Bad har PREP-rettighetene i Skandinavia, og lærer opp norske kursholdere, så vel som kursholdere fra Sverige og Danmark.
Siden det først kom til Norge har 16 000 deltatt på PREP-kurs over hele landet, og 1600 er utdannet som kursledere. Samlivskurset har god internasjonal anerkjennelse.
– Det fine med PREP, og med andre parkurs, er at man gjør noe konkret. Det er lett å snakke om forelskelse og kjærlighet, og bruke store ord, men vanskeligere å vite hvordanman elsker, sier Matheasdatter.
Det kan for eksempel utfordrende å vite hvordan man skal se hverandre eller ta imot den andres kjærlige blikk, eller vite hvordan man kan snakke sammen om noe er vanskelig.
– Det er spesielt to ting vi gjør på PREP-kurs. For det første jobber man med konkrete oppgaver sammen med kjæresten. Blant annet lærer parene er spesiell kommunikasjonsteknikk, kalt tale–lytte-teknikken. som kommunikasjon og lytting. For det andre jobber man med følelsene og holdningene sine. Noen sier kanskje at de ikke føler så sterk kjærlighet, og tenker ikke over at hva man gjør og hvordan man tenker også påvirker følelsene, sier hun, og utdyper:
– Det ligger en viktig dynamikk mellom følelser, holdninger og handlinger.
– Alle par er ulike
Et typisk PREP-kurs varer mellom to og tre dager, men det varierer fra kurs til kurs. Noen kan gå over en helg, andre over flere kvelder.
– I starten pleier vi å ta opp noen konkrete temaer, som hva som gjorde at man ble kjærester, og hva man fant i den andre. I kurset jobber vi med sentrale mekanismer og temaer i parforholdet, som vennskap, seksualitet, kjærlighetsspråk, og balanse mellom jeg-et,du-etog vi-et i parforholdet, sier Matheasdatter.
Matheasdatter sier det er mange forskjellige grunner til at par oppsøker PREP-kurs. Men en utfordring hun ofte ser, er at man har begynt å ta hverandre forgitt i forholdet.
– Mange har en stressende hverdag, og glemmer å passe på forholdet. Men kjærligheten ligger ofte der, om man ser den og gir den plass. Det er en misforståelse at man må reise bort, eller gjøre helt spesielle kjæresteting. Det viktige er å se all kjærligheten som ligger i hverdagens små og store handlinger, sier hun.
Si mer ja enn nei
Et tips hun selv ofte deler, er fra henne selv og mannen.
– Han foreslo at vi skulle ligge tjue minutter inntil hverandre på sofaen hver ettermiddag da barna fortsatt var små. Jeg var litt mot det i starten, men det funket utrolig bra for oss. Og nå får jeg stadig tilbakemeldinger fra folk som takker spesielt for det tipset.
– Fysisk kontakt utløser oksytocin i hjernen, også kjent som kjærlighetshormonet. Dette gjør at man også kommer nærmere hverandre mentalt, utdyper hun.
En annen utfordring mange har, er at de glemmer vi-et i parforholdet, og heller fokuserer på ens egne lyster og behov.
– I starten er mange ja-mennesker i forholdet, men etter hvert sier mange mer nei til kjærestens forslag. Da slutter den andre å ta initiativ.
Hun sier en grei tommelfingerregel er å si ja 85 prosent av gangene kjæresten henvender seg til deg, eller foreslår noe. Så kan man heller være vrang og vanskelig de siste 15 prosentene.
– Dersom man har mer alvorlige problemer i forholdet, er det lurt å sette seg ned og lære seg å snakke om disse, sier Matheasdatter.
Å lære seg kjærlighet
På spørsmålet om kjærlighet faktisk kanlæres, er Matheasdatter rask med å svare.
– Ja, det tror jeg absolutt den kan. Et par som ikke hadde vært bevisste på at et forhold består av to jeg-erog ett vi, fortalte meg at de kranglet mye mindre etter at de lærte seg å ta mer hensyn til hva som er best for vi-et.
Hun sier at det å lære seg kjærlighet betyr å øve seg på å se og forstå hverandre, lære å uttrykke behov og rydde opp når man tråkker feil. Men det handler også om å forstå hva kjærlighet er og hva det betyr i livet, slik at man får en indre drivkraft til å prioritere den.
– Mange kan bære på dårlige erfaringer fra barndommen eller tidligere forhold. Da kan det være vanskeligere å åpne seg for den andre, fordi man ikke vet hvordan, eller man er redd for å bli såret.
Hun sier mange kjenner seg alene om å prøve å få forholdet til å fungere. Dette kan være tungt.
– Det er viktig at det er innsats og lærevilje hos begge to. Ingen kan bære et forhold alene, man må være to for å passe på kjærlighetsflammen, avslutter Matheasdatter.