Anne Hilde Vassbø Hagen er daglig leder for Bergens største psykologfellesskap, Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR), og førstemann ut i Psykologisk.nos nye serie om entreprenørene i norsk psykologi.
Hagen har mange jern i ilden. Blant annet skal instituttet, med Hagen i spissen, utvide med nytt kontor i Oslo i august. I tillegg skriver hun bok om emosjonsbasert familieterapi og har manuset til flere opplysningerfilmer om psykologi i hodet. Blant annet.
– Vi åpner Oslo-kontoret for å prøve å utvikle og påvirke psykologifaget og samfunnet i større grad. Vår store visjon er å gjøre Norge og verden litt mer følelsesvennlig. Vi tror det er lettere å nå dette målet hvis vi er større og litt mer strategisk plassert, forteller Hagen til Psykologisk.no.
Skal rekruttere flere
Hun sier at IPR vil bidra til økt bevissthet om følelser og kompetanse om å jobbe med dette i terapi.
– Vi vil formidle kunnskap om følelser og hva som skjer når vi unngår følelser til folk flest, og være med på å bryte ned tabuer rundt det å dele og vise sårbarhet. Vi er overbevist om at det å vise sårbarhet blant annet gjør at folk i større grad forstår både seg selv og andre når livet er vanskelig.
Til nå har IPR ansatt ni psykologer på fulltid til Oslo-kontoret, men er på utkikk etter flere. IPRs underavdeling Norsk Institutt for Emosjonsfokusert Terapi, som ledes av fagsjef Jan Reidar Stiegler, skal også videreføres ved Oslo-kontoret.
– I løpet av det første året skal vi trolig ha 16–18 psykologer her, der halvparten jobber deltid. De vi har ansatt har lav gjennomsnittsalder, så kontoret får et veldig ungt, men fagtungt miljø. Oslo-kontoret skal i utgangspunktet drive med det samme som kontoret i Bergen, så det skal satses en del på forskning og fagutvikling. Vi ønsker at kontoret skal tenke friskt og innovativt.
Ønsker følelsesrevolusjon
Hagen sier at det humanistiske menneskesynet, emosjonsfokusert terapi og tankegangen rundt dette gjennomsyrer mye av det hun og de andre ved IPR holder på med for tida.
En av de viktigste prosjektene ved IPR, som Hagen også bidrar aktivt i, er det hun kaller en følelsesrevolusjon. Nemlig «Emotion Revolution – don’t just talk about it!» som arrangeres i Grieghallen om et snaut år. Dette blir verdens største opplevelsesbaserte psykologikongress om følelser, og skal handle om hvordan psykoterapi kan bli et fag som jobber mer opplevelsesbasert med vanskelige følelser.
Den driftige psykologen holder også på med flere andre prosjekter, blant annet manus til en reklamefilm om «Emotion Revolution».
– Den blir evokativ og kul. Jeg skriver også en fagbok i emosjonsfokusert familieterapi. Det er spennende, for en slik bok finnes ikke fra før av. Denne skriver jeg sammen med psykologkollegene Vanja Hjelmseth, Bente Austbø og Joanne Dolhanty.
Hagen ønsker å lage en opplysningsfilm om angst og en om den indre kritikeren i oss selv, som en oppfølging til «Alfred & skyggen».
[Intervjuet fortsetter under videoen.]
– Manuset til filmene har jeg allerede i hodet, problemet er at jeg ikke har funnet ut hvordan de skal finansieres ennå, sier hun og smiler.
Sci-fi-thriller på vei til jobb
Hagen sier hun trives best når hun får kombinert psykologifaget med noe kreativt.
– Av og til er det viktig å gjøre ting man bare synes er veldig meningsfullt og kjekt, men det er også noe med å ikke ta helt av. Jeg går ofte til jobb, noe som tar 50 minutter. For litt siden skrev jeg på en måte en psykologisk science fiction-thriller i hodet på vei til jobb. Når jeg kom fram hadde jeg tenkt ut et ferdig manus, men da måtte jeg minne meg selv på at «du er faktisk psykolog, Anne Hilde, ikke manusforfatter. Du skal ikke skrive psykologiske sci-fi-thrillere og lage film, dette må du bare legge lokk på», sier Hagen og ler.
Hun har tidligere formidlet psykologikunnskap om følelser i nett-TV-serien «Folk om», og planlegger å være med på en ny sesong av dette.
Tar fri for å bli kreativ
Når Anne Hilde Vassbø Hagen jobber, jobber hun mye. Hun tar seg likevel også rikelig fri.
– Hjernen min trenger fri for å klare å komme opp med nye ideer. Jeg jobber cirka 36 uker i året, men det er viktig å ha minst seks ukers sommerferie – gjerne åtte – i tillegg til andre ferier. Også er jeg mye på kurs og videreutdanning, sier hun og smiler.
Vanlige arbeidsdager er fra klokka 9 til 16, i tillegg jobber hun enkelte kvelder og helger. Minst en hel dag i uka blir tilbrakt på jobb eller reise.
– Det er først fremst kollegaene mine som gjør at jeg opprettholder engasjementet mitt i jobben. Vi er et utrolig godt team. Når én får til noe, føles det ut som alle har fått det til. Å lykkes med ting innimellom er også veldig motiverende. Ting går ikke alltid bra, men på IPR er vi flinke til å håndtere både suksesser og nederlag på en god måte. I tillegg har jeg en veldig fin mann, som aksepterer at ting står på hodet iblant, sier Hagen, som blant annet også motiveres av å skape noe nytt eller videreutvikle noe som allerede er bra.
Den kreative psykologen har følgende tips til andre som vil bidra til å videreutvikle psykologifaget eller prøve seg som entreprenører:
– Vær villig til å ta risiko og investere tid og penger. Ingenting er lettvint eller kommer rekende på ei fjøl hvis du virkelig skal prøve å gjøre en forskjell i faget eller bygge opp et selskap. Det er hardt arbeid i årevis som gjelder. Og å ta seg ordentlig ferie av og til, sier Hagen og humrer.
– Jeg tror også det er superviktig å sørge for å ha gode relasjoner til de rundt seg.