PSYKOLOGLUNSJ 88: Risikoen stiger for at vi feiler på vanskelige oppgaver når vi settes under press. Men hvem merker det egentlig mest når den mentale påkjenningen vokser?
En ny studie utført av amerikanske forskere bekrefter at det er de med best arbeidshukommelse som får det største prestasjonsfallet når vi må holde mentalt fokus under press. Arbeidshukommelse er kapasiteten vi har til å holde på informasjon over kortere tidsrom og bearbeide den her og nå. At man normalt presterer høyere enn andre på oppgaver som stiller store krav til arbeidshukommelsen, skaper rett og slett større fallhøyde – og et stort fall merkes mer enn et lite fall.
Den nye studien viser i tillegg at det som virkelig avgjør, er hvor sterk kontroll man til syvende og sist har over egen oppmerksomhet. Hvis vi har mindre kontroll over oppmerksomheten, faller informasjonen lettere ut av arbeidshukommelsen – selv om vi i utgangspunktet (under roligere betingelser) skulle ha ekstra mye arbeidshukommelse å gå på.
Så hvordan kan vi bevare mest mulig mental kapasitet under stress og påkjenninger? Jason R. Sattizahn og kollegene hans anbefaler to metoder for å styrke selvkontrollen og dermed prestasjonsevnen under press. Den ene metoden er å trene på å få bukt med urovekkende tanker som spiser oppmerksomhet. Tidligere forskning tyder på at det kan virke beroligende å sette seg ned og skrive fritt og uttrykksfullt i noen minutter om det en bekymrer seg for.
Den andre måten er å trene på refokusering – evnen vår til å vende oppmerksomheten raskt tilbake dit vi vil ha den. Det kan vi gjøre ved å snakke med oss selv og si høyt de ulike stegene vi må ta for å løse oppgaven. Ved å kombinere disse to metodene reduserer du forhåpentligvis risikoen for å vippes mentalt av pinnen i fremtiden.
Evnen til ikke å bukke under for press er bare et av temaene i den nye episoden av Psykologlunsj. Programledere er som vanlig Jan-Ole Hesselberg, Tommy Mangerud og Jonas R. Vaag.