Prisen ble delt ut i formiddag, på Skuddårseminaret på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN). Blant ni nominerte fikk Mona Grivi Normann og Synnøve Åsebø prisen for sitt arbeid om beltebruk og tvang ved norske helseinstitusjoner. De to journalistene har systematisert og digitalisert alle tvangsprotokollene fra 14 helseforetak, og avslørt massiv ulovlig og omstridt beltebruk.
– Det er veldig hyggelig å få prisen. Det er en anerkjennelse av et prosjekt vi har jobbet med veldig lenge, og en anerkjennelse av VG som avis, sier Synnøve Åsebø til Psykologisk.no.
Prisen er et viktig ledd i å fremme fri ytring i psykisk helsevern. Den har blitt delt ut i 15 år, men går i år for første gang til presseansatte.
Utsatt for krenkende behandling
Prisen deles ut av Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern, i samarbeid med Norsk forening for psykisk helsearbeid og Norsk Attføringsforum. I begrunnelsen skriver juryen blant annet at prisvinnerne har satt søkelys på situasjoner som bidrar til å krenke mennesker som trenger hjelp.
– Årets prisvinnere har vist et stort engasjement i forhold som angår de mest utsatte blant oss. Gjennom systematiske, grundige og målrettede undersøkelser har de avslørt overgrep, unnfallenhet og manglende rettssikkerhet overfor pasienter innlagt på tvunget psykisk helsevern, skriver stiftelsen i en pressemelding.
Prisen deles ut fordi mennesker har blitt, og fortsatt blir, utsatt for krenkende og uverdig behandling i psykisk helsevern.
– Her settes også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter til side, skriver stiftelsen.
Førte til strakstiltak og granskninger
Åsebø og Normann startet med graveprosjektet i oktober 2015, og jobbet fulltid med det i 14 måneder. Åsebø forteller at prosjektet stadig utviklet seg.
– Det startet med en enkelthistorie om en kvinne som hadde vært innlagt på Gaustad sykehus i flere år, og som hadde blitt lagt i belter. Dette gjorde at vi ønsket å finne ut hvor vanlig det var med beltebruk i psykiatrien. Da vi kontaktet helsemyndighetene kunne de ikke svare ordentlig på dette, og vi begynte å undersøke, sier hun.
– Hva er det viktigste dere har oppnådd med prosjektet?
– Vi oppfatter psykisk helsevern som en ganske lukket del av norsk helsevern, men vi håper vi har bidratt til litt mer åpenhet i denne delen av helsevesenet. Prosjektet har også ført til en rekke strakstiltak og granskinger av norske helseforetak, sier Åsebø.
En annen direkte konsekvens av prosjektet er mer statlige penger til psykisk helsevern. Det er nå satt av fem millioner ekstra i statsbudsjettet for å styrke blant annet kompetanse og oppfølging av kontrollkommisjonene. Helseminister Bent Høie (H) har også bedt om full gjennomgang av prosedyrene for bruk av tvang ved helseinstitusjonene.
Triste enkeltskjebner
Juryen skriver at journalistenes solide arbeid har ført til at krenkelser og overgrep av enkeltpersoner har blitt offentliggjort og kjent av fagfolk, byråkrater og politiske myndigheter.
– Saken har fått stor og velfortjent oppmerksomhet. Prisvinnerne har pekt på manglende journalføring og oppfølging fra kontrollkommisjoner angående bruk av tvangsmidler overfor mennesker med psykiske problemer.
Åsebø og Normann mener det er grunnleggende viktig at psykiatrien viser åpenhet rundt tvangsbruk.
– For her er det «staten» som i overført betydning utøver makt overfor enkeltmennesket, sier Synnøve Åsebø. Hun forteller at det til tider har vært krevende å jobbe med prosjektet, fordi de har støtt på mange triste enkeltskjebner.
– Vi vil takke alle som har stilt opp og modig fortalt oss sin historie. Uten det hadde det ikke gått.
En premie på 10 000 kroner følger med prisen.
Tidligere vinnere av Ytringsfrihetsprisen:
- 2015: Målfrid Frahm Jensen
- 2014: Silje Benedicte Stiftelsen
- 2013: Siv Helen Rydheim
- 2012: Berit Bryn-Jensen
- 2011: Hvite ørn/Jan-Magne Sørensen og Trond F. Aarre, psykiater
- 2010: Hege Orefellen
- 2009: Gro Hillestad Thune
- 2008: Sigrun Tømmerås
- 2007: Ragnhild Storstein Spilker
- 2006: Mette Ellingsdalen
- 2005: Tayyab M. Choudri og Ann Kristin Fiskerud
- 2004: Arnhild Lauveng
- 2003: Mental Helse Norge
- 2002: Tormod Bakke