Det nye spesialiseringsprogrammet fikk 19 psykologer til å sette seg på skolebenken igjen i januar. I september blir det nytt opptak for flere studenter.
– Kurset skal bidra til mer meningsfylte arbeidshverdager for terapeutene og mer effektiv helsehjelp for pasientene, sier fagansvarlig Pål Ulvenes til Psykologisk.no.
– Hva er grunnlaget for god psykoterapi? Det var spørsmålet vi stilte oss da vi startet arbeidet med spesialiseringsprogrammet. Vi ser at det er noen viktige faktorer som går igjen hos effektive terapeuter og i effektiv terapi, forteller Ulvenes.
Modum Bad har gjennom mange år bygget opp spesialiserte behandlingsprogrammer for psykiske lidelser. I tillegg har senteret utviklet forskningskompetanse for å kunne evaluere effekten av behandlingen inngående.
– Dette har medført mange publikasjoner og doktorgrader over flere år. I dag er Forskningsinstituttet ved Modum Bad godt anerkjent blant ledende psykoterapimiljøer nasjonalt og internasjonalt, sier Jorunn Tangen Hole, leder for Kildehuset ved Modum Bad, der undervisningen foregår.

FAGANSVARLIG: Pål Ulvenes er fagansvarlig for det nye fordypningsprogrammet i psykoterapi.
Mer effektiv helsehjelp
Ifølge Hole er programmet viktig fordi det gir psykologer en dypere forståelse av hva som skal til for at terapien deres gir ønsket effekt.
– Vi startet opp det nye kurset fordi vi følte tiden var moden for å bringe erfaringen og kunnskapen ut til nye generasjoner av psykologer. Dette vil bidra til mer meningsfylte arbeidshverdager for terapeutene, og viktigst av alt: mer effektiv helsehjelp for pasientene.
Det nye fordypningsprogrammet gir deltakerne tittelen psykologspesialist i psykoterapi. Programmet går over to år, med fem samlinger i året. Hver samling består av to dager med kurs og egenerfaring, og på dag tre tilbys veiledning.
– Kurset vil først handle om fellesfaktorene som er til stede i all god terapi, deretter om hvordan spesifikke behandlingsmodeller som har vist seg å ha effekt kan nyttiggjøre seg av rammeverket fellesfaktorene utgjør. Deltakerne skal spesielt lære om affektfobiterapi for å forstå depresjon, kognitiv terapi og metakognitiv terapi for å forstå angstlidelser, og selvmedfølelses-orientert terapi (Compassion-oriented therapy) for å forstå spiseforstyrrelser. De skal blant annet også lære om traumebehandling og familieterapi, sier Pål Ulvenes.
Trener på krevende situasjoner
Modum Bad er spesialisert på depresjon, angst, spiseforstyrrelser og traumer, og har også et spesialisert behandlingsprogram i familieterapi. Det nye kurset er ment for psykologer som behandler pasienter med et bredt spekter av lidelser, og som vil bli flinkere i terapiutøvelsen.
– For at kurset skal treffe bredt, har vi prøvd å rette de spesifikke modellene inn mot de vanligste psykiske lidelsene. Men noen terapeuter er flinke uansett hvilken behandlingsmodell de bruker. De har gode sosiale evner, er flinke til å plukke opp følelser hos pasienten, klarer å vise varme og formidle håp. Vi skal prøve å lære kursdeltakerne litt mer av dette, sier Ulvenes.

FORMIDLER: Jorunn Tangen Hole i Kildehuset vil bringe erfaringen og kunnskapen ved Modum Bad ut til nye generasjoner av psykologer.
– Pasienter som går til psykologer som har tatt det nye kurset vil oppleve å møte terapeuter som er trent i å lage god allianse, i å forstå hva pasienten kommuniserer emosjonelt og som er opplært i gode metoder for å behandle lidelser mange pasienter sliter med. Kursdeltakerne skal også bli i stand til å tilpasse seg endring hos pasientene underveis i behandlingen, sier Ulvenes.
Filmer egen terapi
Asle Hoffart, KariAnne Vrabel og den anerkjente amerikanske professoren Bruce Wampold er blant de som foreleser på kurset. Undervisningen går blant annet ut på å lære av videoer som viser kompliserte pasientsituasjoner. Etter hvert skal deltakerne også ha med videoer av seg selv i terapisituasjonen med egne pasienter.
– Jeg antar det er det samme med terapi som med alt annet: man må øve for å bli bedre. Når man skal vise videoklipp fra egen behandling er det nok lett å vise det man er best på, men vi vil utfordre deltakerne til å vise fram det de ikke er så gode på, avslutter Pål Ulvenes.