16.–20. april 2018 blir det revolusjon innen følelser og emosjonsbasert psykoterapi. Det er i hvert fall det Anne Hilde Vassbø Hagen og Jan Reidar Stiegler ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) i Bergen har ambisjoner om.
Instituttet er byens største psykologfellesskap, og driver blant annet med parterapi, familieterapi og forskning. Over fem aprildager neste år arrangerer IPR konferansen «Emotion Revolution – don’t just talk about it!» i Grieghallen.
– Navnet skal tvinge oss til å tenke stort nok. Dette blir verdens største opplevelsesbaserte psykologikongress. Det skal handle om hvordan psykoterapi kan bli et fag som jobber mer opplevelsesbasert med vanskelige følelser, sier Anne Hilde Vassbø Hagen til Psykologisk.no.
Som navnet peker på, skal ikke deltakerne bare snakke om følelser på konferansen:
– De skal få øve seg på emosjonelt aktiverende metoder vi bruker i psykoterapi, og lære seg verktøy for å jobbe mer aktivt med vanskelige følelser, fortsetter Hagen.
Arrangørene håper å trekke 2000 mennesker til kongressen og dermed fylle Grieghallen.Vil ha en følelsesrevolusjon
– Foreløpig har det vært stor interesse for konferansen både nasjonalt og internasjonalt. Vi skal definitivt synes i bybildet i Bergen disse dagene. Det blir arrangementer knyttet til kongressen, blant annet på kulturfronten, sier Hagen.
Arrangørene lover spennende debatter mellom foredragsholderne, som er ingen ringere enn seks av verdens største innenfor klinisk arbeid med følelser: Leslie Greenberg, Allan Abbass, Diana Fosha, Paul Gilbert, Janina Fisher og Steven Hayes.
– Det er stort at disse seks kommer. De siste tiårene har mange ulike retninger sprunget fram innenfor psykoterapi. Av og til kan det virke som alle disse retningene konkurrerer med hverandre, men vi vil at de skal komme sammen i fellesskap. Vi vil skape en felles stemme innen psykoterapi, sier Jan Reidar Stiegler.
Arrangørene ønsker samtidig å gi deltakerne en unik opplevelse:
– Vi håper publikum får en følelse av at feltet utvikler seg foran øynene på dem, sier Hagen.
De to Bergen-baserte psykologene har ikke små ambisjoner. Gjennom konferansen ønsker de å endre faget – de vil ha en følelsesrevolusjon.
– Kan gagne hele samfunnet
– Revolusjon er et stort ord. Følelser er ikke noe nytt i terapi, men de siste tiårene har det vært for lite fokus på dette i behandlingsfeltet. Kognitiv psykologi og arbeid med tanker har fått veldig stor plass, og mange psykoterapeuter jobber ikke noe særlig med emosjoner. Det kognitive fokuset har ført mye godt med seg, likevel mener vi det trengs en endring på feltet, sier Stiegler.
– Hva har denne følelsesrevolusjonen å si for nordmenn flest?
– Det har selvsagt mest å si for de som kommer i terapi og får det som forhåpentligvis blir en mer virkningsfull behandling. Men vi tror følelsesrevolusjonen kan gagne hele samfunnet, for eksempel familier, skoler og barnehager. Hvis folk forholder seg mer aktivt til følelsene sine og anerkjenner dem mer, tror vi at de får et bedre liv, sier Stiegler.
De to psykologene mener det er en sentral forestilling i dagens samfunn at folk skal holde følelsene sine i sjakk og regulere dem.
Vil unngå unnvikelse av følelser
– Vi mener det er rom i samfunnet for et bredere uttrykk av følelser. Det betyr ikke nødvendigvis å uttrykke mest mulig følelser, men å gjøre det på en mer hensiktsmessig måte. Vi tror dypt og inderlig at lidelse oppstår når vi ikke tillater oss å ha følelser som er der. Sånn sett er unngåelse av følelser en årsak til psykiske lidelser, sier Stiegler.
Slik forklarer han viktigheten av at psykoterapien og samfunnet ellers blir mer emosjonsfokusert:– Følelsene våre er direkte knyttet til behovene våre. Vi mennesker er utstyrt slik at vi ikke klarer å unngå farer eller knytte nære bånd hvis vi lar være å lytte til følelsene våre. La oss si at en forelder mistenker at det lille barnet sitt ikke har det helt bra. Det er forelderens følelsessystem som varsler om dette. Uten å lytte til følelsene sine hadde ikke forelderen lagt merke til at noe viktig sto på spill.
Hagen kommer med et annet eksempel:
– Hvis du opplever å miste en viktig person og ikke helt vedkjenner deg sorgen og tristheten, uttrykker du kanskje sinne eller protest. En sint reaksjon kan gjøre at du støter folk fra deg, mens det du egentlig trenger i denne situasjonen er trøst og støtte.
Håper på ny lærebok
De seks psykologene som skal holder foredrag under konferansen jobber blant annet med Emotion-Focused Therapy (EFT), Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) og Compassion Focused Therapy (CFT).
– Vi stiller høye krav til foredragsholderne og håper kongressen skal munne ut i en ny lærebok om psykoterapi. Planen er at foredragsholderne skal skrive hvert sitt kapittel, sier Hagen.
– Det er nesten litt overraskende at vi fikk ja fra alle seks med én gang vi spurte. Men det tror jeg betyr at vi har truffet noe som er viktig i fagfeltet, sier Stiegler og smiler.