John Gottman er en klinisk psykolog som lenge har forsket på samliv og partnerskap. Spesielt har han forsket på hva som har betydning for om et forhold vil vare eller ikke. Han mener ligger svaret i kommunikasjonsmønsteret mellom et par.
I en nå klassisk studie fra 1992 undersøkte han kommunikasjonsmønstrene til 73 gifte par, over en periode på fem år. Det Gottman fant var at hovedsakelig fire negative kommunikasjonsmønstre, som han kalte «the four horsemen of the apocalypse», kunne forutsi hvorvidt et par skiltes – med stor grad av nøyaktighet.
Disse fire kommunikasjonsmønstrene er (1) kritikk av partneren, (2) tendens til å gå i forsvarsposisjon, (3) å vise avsky, og (4) å være passiv-aggressiv (dvs. at man viser fiendtlighet eller sinne på en indirekte eller subtil måte).
Negative kommunikasjonsmønstre
Gottman merket seg at parene som skilte seg oftere klagde over partneren sin, ga sarkastiske bemerkninger og brukte negativt kroppsspråk som det å rulle med øynene eller distansere seg fra partneren. Partnerne var også ofte defensive – og beskylte den andre partneren for problemene i forholdet. Parterne som skilte seg var også betydelig mindre positive overfor hverandre enn de som holdt sammen.
Gottman observerte i tillegg at de parene som holdt sammen, oftere lo sammen med partneren, hadde mer intern humor, og viste større interesse overfor partneren sin. Selv om partnere som holdt sammen også kunne ha problemer, var de mer empatiske og forståelsesfulle i reaksjonene sine, for eksempel kunne de si til den andre: «jeg vil gjerne prøve å forstå hvorfor du føler deg dårlig når jeg oppfører meg sånn, var det noe jeg sa?».
Fem ganger-regelen
Her er en videosnutt der Gottman forklarer sitt syn på hvordan å få et forhold til å vare:
Gottman fant ut at stabile forhold også inkluderer negativitet, men at antallet positive hendelser er langt større enn antallet negative hendelser. Han beregnet at det kreves en ratio av fem positive bemerkninger/hendelser for hver enkelte negative hendelse.
Dette betyr at en negativ hendelse har mye større effekt på forholdet enn en enkelt positiv hendelse, og det kreves derfor en større sum av positive hendelser for at forholdet ikke skal påvirkes negativt.
Kilder
Gottman, J. M. (1994). What predicts divorce? Hillsdale NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
Gottman, J. M. & Levenson, R. W. (1992). Marital processes predictive of later dissolution: Behavour, physiology, and health. Journal of Personality & Social Psychology, 63, 221–233. doi:10.1037/0022-3514.63.2.221