Nattevakter er ikke for alle. De som jobber om natten, har større risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, enkelte krefttyper og søvnproblemer. Forskningen på dette feltet har tidligere forsøkt å utvikle lindrende hjelpemidler som dagslyslamper og melatonintilskudd. Psykologiske forklaringer på ubehaget mange føler ved å jobbe alene nattestid, har vi til nå visst relativt lite om.
I en ny vitenskapelig artikkel, som i dag publiseres i Scandinavian Psychologist, får vi nye svar.
Ingvild Saksvik-Lehouillier, førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, rekrutterte 353 faste nattevakter til å fylle ut et spørreskjema. Av de spurte var det 283 deltakere som jobbet alene om nettene. Rundt en tredjedel av disse meldte at de syntes dette var ubehagelig. Men hva bunner egentlig dette ubehaget i? Søvnmangel? For mye mørke? Er det særlig B-menneskene som sliter?
Mer enn søvnmangel
– Søvn er jo en viktig del av alles liv, erkjenner Ingvild Saksvik-Lehouillier, som lenge har vært interessert i hva som er viktig for en velbalansert og god arbeidshverdag. Hun mener nettopp søvn spiller en essensiell rolle:
– Det å få god søvn er viktig for alt fra humør til hukommelse. Derfor synes jeg det er fascinerende at vi som mennesker på én side naturlig nok har utviklet oss sånn at vi vil sove til rundt samme tid på døgnet i tråd med solen og natt og dag, og vi vil sove i 6–9 timer, men samtidig er det store individuelle forskjeller i dette. For noen er det helt ok å sove kortere. En del er mer fleksible i sin døgnrytme, mens andre er veldig lite fleksible, sier Saksvik-Lehouillier.
Det viste seg riktignok at de som syntes nattevaktene var ubehagelige, oppga betydelig større grad av søvnløshet, fysisk utmattelse og mageproblemer enn andre. De hadde også litt mer nevrotiske personlighetstrekk. Men det var en annen faktor som viste seg viktigere i forklaringen av hvorfor så mange oppfatter ensomme nattevakter som ubehagelig. Den klart viktigste faktoren var faktisk mestringsfølelse på jobb, altså i hvor stor grad nattevaktene følte de var gode til jobben sin.
Nattlig mestring
Mestringsfølelsen har vist seg å være en svært viktig indikator på menneskers velbehag. Hvis vi føler oss til overs eller unyttige, har vi det rett og slett ikke bra. Ved nærmere ettertanke er det heller ikke særlig rart at dette gjør seg særlig gjeldende på nattevakt. På en del arbeidsplasser skjer det lite om natten. Inaktivitet og færre utfordringer kan være en årsak til at mange reagerer dårlig på nattevakter.
På en del arbeidsplasser har de som jobber alene om natten mye å gjøre, men få å spørre hvis man er usikker. Mange får også mindre tilbakemelding på om det man gjør er riktig og bra. Også dette kan påvirke mestringsfølelsen.
– Kanskje man rett og slett får for lite tilbakemelding på sin egen arbeidskapasitet og problemløsningsevne når man jobber alene om natten, sier Saksvik-Lehouillier.
Lytt til hver ansatt
Saksvik-Lehouilliers forskning har gitt oss bedre innsikt i hvorfor mange sliter med nattevakter. Hun har et tips til ledere som vil hjelpe sine ansette med dette:
– De bør etter min mening bli enda bedre til å lytte til hver enkelt ansatt om hva han eller hun foretrekker. Folk er forskjellige. Noen opplever mye søvnproblemer, utmattelse, lavere motivasjon og konsentrasjon når de jobber natt, mens andre ikke har noe problem med det. Jeg tror at ulike tiltak bør settes inn for forskjellige personer.
Artikkelen «Experiencing discomfort working alone on the night shift – Relations to shift work tolerance, personality, and work mastery» finner du gratis tilgjengelig i den vitenskapelige seksjonen i Psykologisk.no, Scandinavian Psychologist.