PSYKOLOGLUNSJ 29: Jonas Vaag har fått barndomsdrømmen sin oppfylt. Kompanjongene i Psykologlunsj, Tommy og Jan-Ole, har gitt han lov til å lede sin egen psykologiske påskelabyrint, etter modell av Påskelabyrinten på NRK P1. Med seg på laget har han fått Roger Hagen, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Roger er mentor og reisefølge i årets påskeeventyr.
I hver episode får du en ny gåte, som skal lede deg til et nytt sted der det har skjedd historiske psykologiske hendelser. I den påfølgende episoden byr Jonas og Roger på flere hint om den personen og det stedet vi besøkte i forrige episode, noe som forhåpentligvis vil hjelpe deg å avklare om du har kommet fram til riktig svar eller ikke, før du mottar en ny gåte.
I siste episode, som legges ut lørdag 19. april, skal du sette sammen et løsningsord ved hjelp av bestemte bokstaver i de sju stedsnavnene. Løsningsordet sender du inn på e-post. Siste frist for å sende oss løsningen er onsdag 23. april. Husk å oppgi navn og adresse i e-posten. Vi vil gjerne også vite bitte litt om deg selv og påsken din.
En heldig vinner vil motta 100 sjokoladeplater av sorten som har samme farger på papiret som lua til Jonas. Premien er sponset av Psykologiforbundet.
Delta i diskusjonen om påskelabyrinten til Psykologlunsj på Facebook og Twitter.
Episode 8 – lørdag 19. april:
Det er klart for siste episode av den psykologiske påskelabyrinten vår. Mentor Roger Hagen forteller mer om mannen med skapet, nærmere bestemt psykoanalytikeren Wilhelm Reich (1897–1957). Til slutt gir Jonas deg nærmere instruks om hvordan du finner løsningsordet på årets Påskelunsjquiz.
Kodenøkkelen for årets Påskelunsjquiz:
Her er de sju gåtene:
- Hjembyen til Albert Ellis, det vil si byen hvor instituttet hans ligger (Episode 1)
- Byen hvor Lille Albert-eksperimentene ble gjennomført (Episode 2)
- Fødebyen til Sigmund Freud (Episode 3)
- Byen der hovedkvarteret til radiostasjonen med radioprogrammet til Donald Winnicott, ligger (Episode 4)
- Landet hvor arktisk hysteri antas å være mest utbredt (Episode 5)
- Byen hvor klinikken til Hans Asperger lå (Episode 6)
- Den skandinaviske byen som Wilhelm Reich emigrerte til (Episode 7)
Fyll inn svaret på hver gåte i skjemaet over. Så setter du sammen bokstavene fra de uthevede rutene, i kronologisk rekkefølge. Ordsammensetningen gir deg årets løsningsord, en matvare på sju bokstaver.
Løsningsordet sender du på e-post til Psykologlunsj. Husk å oppgi navn og postadresse. Fortell også bitte litt om påsken din! Alle som sender inn riktig løsningsord, er med i trekningen av 100 kvikklunsj-plater. Sist frist for å sende inn løsningen er onsdag 23. april.
Episode 7 – fredag 18. april:
I går snakket vi med en mann med intens interesse for lidelsen som bærer hans navn. I dag befinner vi oss i byen hans. Roger Hagen forteller oss mer om Hans Asperger (1906–1980) og Asperger-syndrom. Etter hvert kommer Jonas med en ny gåte til lytterne.
Episode 6 – torsdag 17. april:
I går ba Donald Winnicott deg om å reise til et land hvor det finnes en type hysteri som han ikke hadde hørt om før. I dag forteller Roger Hagen oss mer om denne formen for hysteri, som har fått navnet piblokto, eller arktisk hysteri, før det er tid for dagens gåte.
Episode 5 – onsdag 16. april:
I går, i fødebyen til «Rottemannens» terapeut, sprang en psykoanalytiker ut av en lekebutikk og snakket til deg med pipestemme. Han fortalte at han i hjembyen sin har eget radioprogram om barneoppdragelse. Roger Hagen forteller oss mer om denne mannen – barnelegen Donald Winnicott (1896–1971). Så er det tid for dagens gåte.
Du kan lese mer om Winnicotts syn på barneoppdragelse i Susan Hart og Rikke Schwartz sitt populære bokutdrag her i Psykologisk.no.
Episode 4 – tirsdag 15. april:
I gårdagens episode, i byen hvor «Lille Albert» ble eksperimentert på, møtte vi en advokat som heter Ernst. Roger Hagen forteller oss mer om Ernst, som trolig var «Rottemannen», og om terapeuten hans, Sigmund Freud (1856–1939). Til slutt kommer vi fram til dagens gåte.
Episode 3 – mandag 14. april:
I Albert Ellis sin by møtte vi på en liten gutt. I dagens episode av Påskelunsjquiz forteller Roger Hagen om hva denne gutten ble utsatt for, og hva som egentlig skjedde med gutten etterpå, før vi igjen får en ny gåte.
I Wikipedia kan du lese mer om gutten, nærmere bestemt «lille Albert», som var forsøksperson i John B. Watsons (1878–1958) og Rosalie Rayners (1898–1935) frykteksperimenter.
Episode 2 – søndag 13. april:
I første episode møtte vi en gammel mann på Bryggen i Bergen. Han tok oss med til en by, som du skulle finne navnet på. Påskequiz-mentor Roger Hagen gir oss litt mer informasjon om den gamle mannen, før vi igjen får en ny gåte.
I Wikipedia kan du lese mer om den gamle mannen, nærmere bestemt den amerikanske psykologen Albert Ellis (1913–2007), som var en pioner i kognitiv terapi. Se også videoen der Ellis behandler pasienten Gloria: